Ondřeji Vetchému chybí odvaha i vlasy, když točí Po strništi bos

Ulice v pražském Bohdalci se vrátila do 40. let minulého století. Rodina Součkova, kterou diváci znají z filmu Obecná škola, se právě stěhuje do Kopidlna. Posílá ji tam scénář Zdeňka Svěráka, podle něhož jeho syn, Jan Svěrák, natáčí dobový snímek Po strništi bos.

Nový film dějově předchází Obecné škole, kterou Jan Svěrák podle otcových vzpomínek natočil v roce 1991. I v aktuálním příběhu s mírnou fabulací vzpomíná na své dětství za druhé světové války. Vyšel už i knižně a jako audiokniha.

„Tatínek vždycky píše příběhy inspirované svým životem,“ poznamenává Jan Svěrák, který podle otcových scénářů natočil většinu svých filmů, naposledy před třemi lety pohádku Tři bratři.

Obecná škola
Zdroj: ČT24

Příběh Po strništi bos je vyprávěn z pohledu osmiletého chlapce. Štáb je teď zhruba v polovině natáčení, v těchto dnech vznikají scény o stěhování rodiny Součkových. 

Film o odvaze

„Film je o hrdinství a odvaze. Kluk se dostane na venkov, kde se musí vypořádat s partou místních vrstevníků. Pozoruje přitom tatínka, který také musí projevovat odvahu, a třeba mu to nejde tolik, jak by si kluk přál,“ prozradil Jan Svěrák.

Místo Kopidlna, kde Svěrákovi za války skutečně bydleli, posloužily filmařům Slavonice. A tatínka, jehož si v Obecné škole zahrál Zdeněk Svěrák, představuje nyní Ondřej Vetchý.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Tatínek je obdařen intelektuálně, ale všechno ostatní mu chybí. Je schopný všechno intelektuálně vyhodnotit, ale chybí mu odvaha, chybí mu koule, chybí mu vzhled, takže ty věci, které chápe, není schopný naplnit,“ říká o své roli.

Vetchý: Lidé se ptají, jestli chodím na ozařování

Změnit kvůli ní musel i svůj zevnějšek, aby více odpovídal charakteru postavy. Výrazně zhubl a také přišel o část vlasů. „Horší je to v civilním životě, protože lidi na mě koukají a dohadují se i během představení, jestli chodím na ozařování nebo jsem vyplešatěl,“ přiznal, že jeho filmová podoba okolí často mate.

Manželku mu hraje Tereza Voříšková, která se nevyhne srovnávání s Libuší Šafránkovou v Obecné škole. Ona sama nikoho kopírovat nechce, inspiraci se ale nebrání: „Všimla jsem si u Libušky některých geniálních věcí, které v postavě používala, například kombinaci přísnosti a velké laskavosti, a ty se snažím do role aplikovat. Ale nesnažím se ji samozřejmě napodobit.“  

Nový příběh uvidí diváci v kinech příští rok. Premiéra je plánována na 17. srpna.