Stalinův pomník dodal život opeře

Kouzelná flétna u Stalinova pomníku (zdroj: ČT24)

Prostor bývalého Stalinova pomníku na pražské Letné se proměnil v divadelní pódium. Svoji verzi opery Wolfganga Amadea Mozarta Kouzelná flétna tam ve středu v premiéře předvedli členové spolku Run OpeRun. Moderní pojetí chtělo 225 let staré dílo přiblížit především mladému publiku.

Operu přenesl spolek Run OpeRun na pražskou Letnou s jediným cílem: ukázat, že i tento žánr může být zábavný, moderní a zároveň klasický. „Zrovna Kouzelné flétně, myslím, neublíží a neuškodí, když se vkusným způsobem a se znalostí věcí do ní někdo přidá něco, co v ní ještě nebylo,“ domnívá se pěvec Daniel Klánský, představitel Sarastra. 

„Chtěli jsme lidem ukázat, že opera se nemusí držet v divadle, být zakonzervovaná a pořád stejná,“ doplnila režisérka inscenace Veronika Loulová. K tomu mladým umělcům, především studentům HAMU, dopomohly nejen venkovní kulisy, ale také upravené dialogy postav, moderní kostýmy a světelná show, kterou připravil Institut intermédií ČVUT. 

Takový přístup by mohl být podle tvůrců cesta, jak oslovit nové operní posluchače a třeba je nakonec přitáhnout i na klasickou hudbu do klasického divadla. „Přišlo nám jako dobrý nápad přijít v létě na místo, kde se schází nejvíce mladých lidí, a ukázat jim, že příště mohou oni přijít za námi,“ podotkla režisérka.

Opera na fakultě i v kavárně

Jestli Kouzelnou flétnu u Stalinova pomníku zopakují, spolek zatím neví, už ale chystá na příští rok v květnu thriller Figarova svatba. Uvedl už také Dona Giovanniho na fakultě ČVUT nebo Prodanou nevěstu v Kavárně Slávie.

Nejsou jedinými umělci, kteří operu přenáší mimo tradiční jeviště. Například v pražském přírodním divadle v Šárce patří k tradicím letní uvedení operního představení pod širým nebem

Vydáno pod