Dvě vdovy a jedna Šárka. Smetana zazněl pod širým nebem

Do Divoké Šárky se po roce znovu vrátila opera (zdroj: ČT24)

Pražské přírodní divadlo v Šárce poprvé uvedlo komickou operu Bedřicha Smetany Dvě vdovy. V místech původního přírodního divadla vystoupili sólisté, orchestr a sbor Národního divadla. Vstup byl tradičně zdarma.

Unikátní příležitost zažít představení v přírodním prostředí Divoké Šárky a v podání předních operních pěvců letos měli návštěvníci už podvanácté. Slavná česká operní díla nabídly i předchozí ročníky. Od roku 2005 mohli zájemci zhlédnout například Prodanou nevěstu, Rusalku, Jakobína a Čerta a Káču. Loňská Rusalka už přilákala deset tisíc lidí, letos jich bylo o pět až sedm tisíc víc.

Ve Dvou vdovách, klasickém díle nejznámějšího českého operního autora, se pod dirigentským vedením Jana Chalupeckého a v režii Jany Divišové a Renée Nachtigallové jako Karolina představila Jana Sibera. Anežkou byla Dana Burešová, Ladislava Podhájského ztvárnil Aleš Briscein a jako Mumlal vystoupil Luděk Vele. Lidku a Toníka zpívali Yukiko Šrejmová Kinjo a Martin Šrejma. O kostýmy se postaral Josef Jelínek, choreografii zajišťovala Kateřina Dedková a sbory Pavel Vaněk.

Opera z roku 1874 představuje ve Smetanově tvorbě spolu s Prodanou nevěstou či Hubičkou protipól snah o majestátní historická dramata. Jde o jedinou autorovu operu, která není inspirována tuzemským zdrojem. Francouzskou komedii Lex deux veuves Jeana Pierra Mallefilla nicméně autor libreta Emanuel František Züngel umístil do českého prostředí. Hýří optimismem a hravostí a je velkou výzvou pro interprety, neboť pěvecké party ani v tomto „nevážném“ díle nejsou jednoduché.

Bedřich Smetana
Zdroj: ČT24

Divadlo v Šárce funguje 103 let

Organizátoři původně oznámili, že letos pod širým nebem uvedou Smetanovo Tajemství. Podle jejich sdělení změna programu nastala z organizačních důvodů. Rozpočet letošní akce, který činil přibližně 1,2 milionu korun, hradila městská část Praha 6. Poprvé se na akci finančně podílelo město Praha a sponzoři.

Provoz přírodního divadla v Šárce zahájila 16. května 1913 inscenace Prodané nevěsty. Do roku 1922 pak uvedlo 16 inscenací. V dobách největší slávy se do plenérového prostoru vešlo 10 000 sedících diváků, míst k stání bylo 8000. Přírodní pražská scéna tehdy disponovala podzemním skladištěm kulis včetně šaten a prostorem pro orchestr. Od obnovené tradice divadla v roce 2005 vidělo tamní představení celkem přes 140 000 diváků.