Nejen krásná, po obří rekonstrukci bude opera v Sydney i zvukově dokonalá

Nejen krásná, po obří rekonstrukci bude opera v Sydney i zvukově dokonalá (zdroj: ČT24)

Slavná budova Opery v australském městě Sydney podstoupí rozsáhlou modernizaci. Cílem projektu za 202 milionů australských dolarů, tedy 3,8 miliardy korun, je především zlepšit akustiku interiéru stavby, která je na seznamu kulturního dědictví UNESCO. Práce mají být zahájeny v květnu příštího roku a potrvají šest let.

Mnohem lépe vypadá, než jak zní, říká se o slavné opeře v Sydney. Z dvacítky slavných světových operních domů má ten v Sydney podle kritiků nejhorší akustiku. Špatnou akustiku by ale měla do pěti let odstranit radikální rekonstrukce. „Chystáme největší renovaci, jaká v budově opery proběhla od jejího otevření v roce 1973,“ potvrdila ředitelka opery Louise Herronová.

Od poloviny roku 2019 se na 18 měsíců uzavře největší z pěti sálů Opery. Zvuku by mělo pomoct snížení stropu a akustické odražeče. „Tato síň poprvé dospěje k tomu, co od ní otcové, kteří postavili tuto neskutečnou budovu, chtěli,“ doufá ředitel symfonického orchestru v Sydney Rory Jeffes.

Opera se taky víc otevře lidem. Nevyužívané kanceláře promění na výukové centrum. Přilákat chce rodiny s dětmi a stejné pohodlí nabídnout i lidem se zdravotními problémy. V plánu je bezbariérový přístup, nové výtahy. Ikonický vzhled zůstane, od roku 2021 ale má být nejnavštěvovanější místo v Austrálii příjemné i na poslech.