Toyen, Kupka či Zrzavý vystavují v Paříži za Československo

Francie jako místo exilu, ale hlavně inspirace. Téměř padesátku prací českých umělců, kteří tam žili v době existence Československa, vystaví od poloviny června České centrum v Paříži. Tedy v místě, kde byla před sto lety ustavena Československá národní rada.

„Jan Křížek, Jindřich Štyrský, Toyen, Adolf Hoffmeister a samozřejmě František Kupka jsou jména, která Francouzi přímo zbožňují,“ zmínila některé z vystavujících tvůrců mluvčí Českých center Petra Jungwirthová. 

Od jednoho z nejprodávanějších výtvarníků Františka Kupky je například k vidění jeho Koupající se žena z roku 1904, tedy ještě z období, než začal s abstrakcí. Tvorbu Toyen zastupuje mimo jiné dílo Ráj černochů z poloviny 20. let, kdy surrealistická malířka poprvé přijela do Paříže.

„Toho roku mělo v Paříži premiéru Revue Négre americké tanečnice Josephine Bakerové. Na Champs-Élysées představila svůj umělecký program skandální i na Paříž, tančila do půl těla nahá s černošskými tanečníky. Toyen tím byla okouzelna, v revue viděla téma detabuizace sexu,“ doplnil kurátor a ředitel Investičního fondu Pro arte Pavel Chalupa.

Výstavu lze podle něho označit částečně za politickou, přestože je výstavou výtvarného umění. „Politika vždy hrála svoji roli,“ vysvětlil. „Kupka odešel do Francie, protože byl anarchista a chtěl žít svobodně, Toyen byla nezávislá, svobodomyslná žena a tak dále.“

Vedle všeobecně známých jmen instalace návštěvníky seznamuje i s autory, kteří jsou dnes téměř zapomenutí. Přitom za svého života měli velký, i komerční úspěch. Jedním z nich byl například František Zdeněk Eberl. Přátelil se s Picassem a Modiglianim a ve dvacátých a třicátých letech byl nepřehlédnutelnou osobností pařížského Montmartru. „Už v polovině dvacátých let měl Bugatti, lva, vstoupil do zednářské lóže, dostal Řád čestné legie, koupil si vilu v Monte Carlu a žil bohémským životem až do smrti,“ prozradil Chalupa.

Výstava v Paříži připomíná československé výtvarníky (zdroj: ČT24)

Výstava Za Československo - Pocta neexistující zemi ukazuje i díla tvůrců, kteří ve Francii nežili dlouhodobě, ale i tamní krátký pobyt měl na jejich dílo zásadní vliv. Prohlédnout si práce všech mohou zájemci v Českém centru Paříž od 17. června do konce září.