I Stand... ve finále. Gunčíková jako první uspěla v Eurovizi

Rozhovor s Gabrielou Gunčíkovou - dojmy ze semifinále (zdroj: ČT24)

Zpěvačka Gabriela Gunčíková postoupila do finále Eurovize. Povedlo se jí to jako vůbec prvnímu českému zástupci v historii této pěvecké soutěže. S písní I Stand se dostala mezi desítku nejlepších zpěváků z úterního 18členného semifinále a v sobotu se pokusí uspět ve finále 61. ročníku této mezinárodní soutěže - v přímém přenosu České televize.

Už reakce na zkoušky Gabriely Gunčíkové byly podle tamních novinářů a porotců pozitivní. Hodnotitelům se líbila osvěžující jednoduchost, s níž zpěvačka k písni přistupuje. Stejně tak se jim zamlouval jednoduchý bílý oděv, v němž skladbu odzpívala, nebo doprovodné minimalistické vizuální efekty. 

Kromě chvály týkající se hudby slaví Gunčíková další úspěch: polskými fanoušky byla zvolena jako nejkrásnější zpěvačka a získala tak neoficiální titul Miss Eurovize.

V každém ze dvou semifinálových kol se střetne 18 zemí, ale jen deset z každého kola postoupí do velkého sobotního finále, kde doplní šestici zemí s jistou finálovou účastí. Těmi jsou Francie, Itálie, Německo, Velká Británie, Španělsko a hostitelské Švédsko. Právě z této severské země pochází loňský vítěz, zpěvák Mans Zelmerlow s pozitivní písní Heroes.  

Do toho během večera hlasují diváci. A přestože se soutěž oficiálně distancuje od jakékoliv politiky, šušká se, že diváci podle hlasů dávají najevo sympatie a antipatie jednotlivým státům, aniž by brali v potazu výkon umělce. 

Gabriela Gunčíková: I Stand (zdroj: Eurovision Song Contest)