Febiofest vykládá esa: Sandálový velkofilm i Almodóvarovu múzu

Na Febiofest láká programový ředitel Uhrík (zdroj: ČT24)

Po Praze se plíží černá kočka se žlutými brýlemi - letošní symbol filmového festivalu Febiofest, který proběhne od 17. do 25. března a pak se v rámci svých ozvěn přesune do regionů. Událost nabídne na 150 snímků z 56 zemí, včetně deseti filmů s českou účastí. Mezi nimi česko-rakouský Menandros & Thaïs nebo předpremiéru Nikdy nejsme sami. Jako hosté dorazí např. Carmen Maura či Daniel Brühl.

Pozvání přijala důležitá ženská tvář španělské kinematografie Carmen Maura, která si zahrála ve snímcích Pedra Almodóvara Volver, Ženy na pokraji nervového zhroucení  či Co jsem komu udělala?. Společně se slovenskou herečkou Emílií Vašáryovou a italským legendárním režisérem Marcem Bellocchiem převezme cenu Kristiána za přínos světové kinematografii. Na konci festivalu si ji ale odnese ještě britský scenárista Peter Morgan, který sepsal např. Královnu s Helen Mirrenovou v hlavní roli.

Febiofest dále navštíví třeba skotský herec a držitel benátského Zlatého lva Peter Mullan ze snímků Mělký hrob, Trainspotting a Jmenuji se Joe. Krom toho se osobně představí také herec Daniel Brühl, který s sebou přiváží nový snímek Kolonie, kde si zahrál po boku Emmy Watsonové. Sám si ale vysloužil popularitu snímky Good Bye, Lenin!, Hanebný pancharti nebo Rivalové. Zahraničních hostů letos přijede padesát. 

Český zářez

Febiofest nabídne deset filmů s českou účastí. Velká očekávání jsou přisuzována právě dodělanému česko-rakouskému „sandálovému velkofilmu“ Menandros & Thaïs režisérů Antonína Šilara a Ondřeje Cikána. Právě podle jeho stejnojmenné knižní předlohy bylo toto experimentální dobrodružštví natočeno. Sám autor ho považuje za „nejdivočejší antický milostný román všech dob.“ „Je evidentní, že se jedná o dílo, které vzniklo s minimálními prostředky, zato s obrovským nasazením a nadšením. V tomto případě platí, že kde jsou nápady, není potřeba tolik peněz,“ uvedl na jeho adresu programový ředitel Štefan Uhrík.  

Na tuzemskou předpremiéru čeká také Petr Václav s dílem Nikdy nejsme sami. Doposud byl snímek promítnut jen na Bienále, odkud si přivezl diváckou cenu čtenářů deníku Tagesspiel v sekci Forum.

Reakce na současný svět

V programu celé akce přibyla ještě sekce Uprchlíci, jež obsahuje devět filmů.

Filmy v tomto výběru nesoudí, nenabízejí žádná rychlá řešení, nestavějí se na žádnou stranu, pouze přinášejí obraz světa, ve kterém žijeme. Za všemi fiktivními příběhy jsou skuteční lidé, vzdáleni povrchním televizním reportážím, a taková by měla být dobrá umělecká výpověď.
Štefan Uhrík
Programový ředitel Febiofestu

Zcela nově bude letos na Febiofestu udělena cena Amnesty International Febiofest Award, jejímž prostřednictvím chtějí organizátoři festivalu poukázat na diktátorskými režimy nespravedlivě vězněné umělce a novináře na celém světě. 

V Praze začíná Febiofest (zdroj: ČT24)