Nejlepší český design může jít na světlo i pod nůž

Nezvyklé klobouky, šaty z papíru, lustr inspirovaný stavebnicí Merkur nebo designové kapesní nože - po třech finalistech v celkem osmi kategoriích se uchází o ocenění Czech Grand Design. Po porotě se s nimi může od 23. února seznámit i veřejnost - na výstavě v Národním technickém muzeu. Všechny nominace si můžete projít i ve fotogalerii tohoto článku.

Zřejmě nejsledovanější kategorii Designér roku zaplavila svítidla, jimž se v designových cenách daří opakovaně. „Svítidlo je nejsvobodnější objekt, jaký můžete udělat. Zároveň stoupá počet výrobců svítidel, kteří jsou úspěšní, takže tím i poptávka,“ vysvětluje Jiří Macek z přípravného výboru ocenění. Přesto za nejvíce rozvíjející se designérskou oblast považuje v současnosti šperk.

Vývoj lze ale podle něho sledovat ve všech kategoriích - zásluhou už zmíněných výrobců. „Česká designérská scéna se za posledních deset let posunula naprosto zásadně. Je to díky výrobcům, bez toho, že by si neuvědomili sílu designérů, by se nikdy tak rozvíjet nemohla,“ domnívá se.

Se současnou podobou českého designu se zájemci mohou v Národním technickém muzeu seznámit až do 1. května. Vybrat mohou také svého oblíbence pro Cenu veřejnosti. Vítězové hlavních kategorií Czech Grand Design budou vyhlášeni ale už 19. března ve Stavovském divadle - a v přímém přenosu české televize.   

Prohlídka výstavy (zdroj: ČT24)