Cestou do Říma se zamysli nad životem, synu

Na oznámení vlastní blížící se smrti každý reaguje různě. Nesmělý hlídač pražské galerie Vašek se rozhodne ukrást obraz, prodat ho v Římě a získat tak peníze pro tibetského léčitele. Netuší však, že byl ve skutečnosti záměrně vyslán na osudovou duchovní cestu. Nový český snímek ve spolupráci s Českou televizí Cesta do Říma právě vstupuje do letních kin.

Režisérem filmu je Tomasz Mielnik, který do hlavních rolí obsadil Václava Hrzinu a Bereniku Kohoutovou. Prostor ale dostane také Miroslav Donutil, Nina Divíšková nebo Juraj Herz.

Oddaný pracovník galerie Vašek cestou do Itálie potkává nejrůznější postavy, o jejichž bizarnost není nouze. Všichni se mu svěřují s životními příběhy a právě skrz ně kladou filmaři divákům otázky. Tentokrát na ně ale zároveň nabízejí také odpovědi. Cesta do Říma míchá snové vize s komediálními prvky. Zároveň otevírá nová témata, o kterých vypráví s humorem, ale i s vážnou tváří.

„Je tam tenze mezi racionální a iracionální rovinou. Mezi vysokým a nízkým. A ta tenze vytváří ty otázky. Je tam odpověď, třeba na otázku, jestli existuje Bůh?“ popsal pětatřicetiletý Mielnik, který má doposud na kontě především studentské filmy. Nejde tam o humor, aby se lidi popadali za břicha, upozorňuje herečka Kohoutová, která hraje Vaškovu femme fatale.

Na Cestu do Říma vyrazili první diváci už na filmovém festivalu v Karlových Varech. Ode dneška je k vidění v letních kinech po celé republice.