Neil Young vám poslal zprávu: Nechte farmáře pěstovat, co chtějí

Kanadský hudebník Neil Young vydal na konci června v pořadí už šestatřicáté studiové album. Devíti písněmi na desce The Monsanto Years kritizuje jednu z globálně největších zemědělských společností. Nahrával s kapelou Promise of the Real.

Neil Young proti společnosti Monsanto (zdroj: ČT24)

Chtěl bych si dát hrnek kafe, ale nechci ho z geneticky modifikovaných potravin, odmítá Young v písni The Message. Zprávu posílá gigantovi potravinového průmyslu, který je průkopníkem v pěstování takových potravin.

Koncern s obratem miliard dolarů ročně vyrábí také herbicidy a hnojiva. Během války ve Vietnamu dodával americké armádě směs pesticidů s názvem Agent Orange. Následky postřiků trpí dodnes tisíce Vietnamců. Podle amerického ministerstva spravedlnosti Monsanto prokazatelně uplácel světové politiky a utlačovalo lokální pěstitele.

Od polí v Nebrasce až po břehy Ohia, farmáři nebudou moct svobodně pěstovat to, co chtějí, obává se Young. A společnost vyzývá: Monsanto! Nech naše farmáře pěstovat, co chtějí!

Rockový veterán podporuje malé farmáře už od roku 1985, kdy začala kampaň s názvem Farm Aid. Spolu s Bobem Dylanem, B.B. Kingem anebo Williem Nelsonem vybrali pro rodinné farmy devět milionů dolarů. Z koncertů se stala tradice, která trvá dodnes.