Zemřel houslista Václav Snítil

Patřil k nejužší špičce českých houslistů 20. století a řadu uznávaných virtuosů také vychoval. Houslista a pedagog Václav Snítil zemřel ve věku 87 let v neděli 19. července.

Snítil byl přímým pokračovatelem proslulých učitelů houslové hry - Otakara Ševčíka a Jaroslava Kociana. Na klasické hudební scéně působil více než 55 let. Byl členem uznávaných komorních souborů - Vlachova kvarteta, Smetanova tria či Českého noneta - a hrál také jako sólista s předními českými a zahraničními orchestry.

Šíře Snítilova repertoáru sahala od barokních mistrů Bacha, Händela, Telemanna či Vivaldiho až do současnosti; s jeho jména byla spojena vynikající interpretace houslových koncertů soudobých autorů. Některá díla byla napsána přímo pro něj a byla mu i věnována.

Vlachovo kvarteto (1957)
Zdroj: Rostislav Novák/ČTK

Své zkušenosti předával další generaci. Během svého vysokoškolského působení na HAMU byl profesorem Václava Hudečka, Bohuslava Matouška, Jaroslava Svěceného či Pavla Šporcla. Mnoho let byl předsedou poroty Kocianovy houslové soutěže v Ústí nad Orlicí, určené pro začínající talenty.

Poslední rozloučení s Václavem Snítilem se bude konat v úterý 28. července od 11:00 hodin v Husově sboru Církve československé husitské v Praze 4, uvedl virtuosův syn, dirigent Jan Snítil.