Naplavená písmena. U Vltavy se sešli čtenáři a malí nakladatelé

Bezmála sedmdesát drobných nakladatelů představilo svou produkci na pražské náplavce, mezi Palackého a železničním mostem. Literární jarmark Knihex zde proběhl už popáté a cíl si klade stále stejný – přivést čtenáře k poutavým knihám, které se hůře dostávají do distribuce velkých knihkupeckých řetězců.

Organizátorka: Náš cíl? Dostat knížky z regálů pod širé nebe (zdroj: ČT24)

„Hlavním cílem je dostat knihy z regálů, z knihoven a z obchodů ven, pod širé nebe, ke čtenářům,“ uvádí jedna z organizátorek akce Petra Panenková. Literární setkání na pražské náplavce umožňuje drobným nakladatelům společnou prezentaci na veřejnosti. Oproti velkým nakladatelským domům totiž mají jinou pozici na trhu co do distribuce i tisku.

Jejich náklady se pohybují okolo tisíce kusů, nebo jde o limitovanou produkci autorský knih, z níž vznikají desítky nebo jen jednotky kusů; pro distributory a knihkupce ale častokrát nejsou podobné tisky zajímavé, a nakladatelé tak nemají šanci prorazit do mainstreamové distribuce. Oporou jim jsou specializovaná knihkupectví – a setkání na břehu Vltavy.

Organizátorka: Dosáhli jsme maxima

„Knihexu se zúčastní i ti, kteří si knížky sami tisknou, jsou to výtvarníci s vlastní sítotiskovou dílnou, a knížky jsou v nákladu pár kusů, vedle toho klasičtější menší nakladatelé jako Baobab, Labyrint nebo Meandr,“ řekla v průběhu akce spoluorganizátorka a nakladatelka Karolina Voňková. Vedle toho se čtenářům představilo nakladatelství originálních knih pro děti Běžíliška, WO-MEN, artové nakladatelství orientující se na umělecké knihy s (nejenom) genderovým zaměřením, nebo nezávislé nakladatelství Perplex zaměřené na současnou českou poezii.

Knihex zavedl také knižní e-shop, kde prodává již přes dvacet nakladatelů. „Přece jen (veletrh) Svět knihy je jinak zaměřený a finančně dost náročný právě pro tyto menší nakladatele. Takže tady jsme se to snažili nastavit tak, aby si mohli i něco vydělat,“ uvedla Voňková. „Za pět let existence se rozrostl a my jsme nyní dosáhli maximální rozměru, jaký bychom chtěli. Zájem nakladatelů je větší a návštěvníků přibývá. Nyní slavíme půlkulaté výročí a budeme se zamýšlet nad tím, kam se dál vydat a Knihex posunout,“ uzavírá.