Pracovna Karla Čapka ukrývala jeho neznámé fotografie

Přestože by se zdálo, že o Karlu Čapkovi už je známo vše, není tomu tak. V jeho čášti vily na pražských Vinohradech byl objeven soubor dosud neznámých fotografií, které slavného spisovatele zachycují v soukromí i při veřejných činnostech. Spolu s nimi se našly i portréty Čapkovy manželky Olgy Scheinpflugové.

Na cenné fotografie narazili badatelé v Čapkově podkrovní pracovně při inventarizaci. Tu ve vile provádí městská část Praha 10, která polovinu dvojvily předloni odkoupila od majitele. Druhá část patří potomkům Karlova bratra, malíře Josefa Čapka.

Zvětšeniny i negativy byly tematicky utříděny a přechovávány v archivních kartonech. Odborníkům se dostaly do rukou Čapkovy školní a maturitní fotografie a snímky jeho rodiny, fotografie dokumentující jeho přátelství s Tomášem Garriguem Masarykem či jeho práci pro PEN klub. V souboru jsou také snímky pořízené při jeho cestách po Evropě, pobytech na Strži, výletech do okolní přírody a za přítelem Václavem Palivcem na zámek Osov a mnohé další.

Na řadě snímků Čapka doprovází jeho pozdější manželka Olga Scheinpflugová. Ta je zachycena i na řadě portrétů, jak oficiálních, tak hereckých, na nichž pózuje v kostýmech svých divadelních či filmových rolí.

Sám Karel Čapek byl nadšeným amatérským fotografem, jeho snímky provázejí například i jeho slavnou knížku pro děti Dášeňka. Čapkovo fotografické dílo aktuálně představuje výstava v Národním technickém muzeu. S vystavením právě objevených fotografií počítá i radnice Prahy 10.