V brněnské Tosce „hostuje“ Maria Callasová

Brno – Ne jeden, ale rovnou dva tragické osudy operních pěvkyň přináší nové brněnské nastudování Toscy. Původní děj opery Giacoma Pucciniho se v inscenaci prolíná s životním příběhem známé divy Marie Callasové. Národní divadlo Brno uvede Toscu v premiéře 15. května večer, do konce sezony chystá ještě pět repríz.

Hudba i text, jak je milovníci opery znají, samotná inscenace ale v dosud nevídané podobě. Režisér Jiří Heřman s brněnským nastudováním Toscy vybočil ze zaběhlých kolejí. Tragický příběh operní pěvkyně spojil s osudem skutečné operní divy. „Pro mě je Tosca spjatá s uměním pěvkyně Marie Callasové, která mě v této roli fascinovala. Je to pěvkyně, která dokázala v roli nejenom zpívat, ale především také interpretovat charakter té role,“ myslí si Heřman.

Maria Callasová Toscu nejen mnohokrát zpívala, podle režiséra je mezi osudem Pucciniho hrdinky a známé pěvkyně celá řada paralel. „Hlavním tématem je pro mne obětování se sebe sama, jak daleko v tomto obětování člověk může zajít. Je obětování z lásky vysvobozující? Pokud je smyslem života člověka láska, dokáže žít i bez ní? To jsou otázky, které si budeme při novém nastudování klást. Velkou inspirací mi budou stále živé vzpomínky na studijní pobyt v Římě a umění a život Marie Callasové,“ dodal Heřman.

„Marie Callasová měla těžký osud, ale pro mě bylo jako umělec a zpěvačka dokonalá. Jak zvládala frázování, pohyb, gesta… vždycky roli nastudovala úplně dokonale,“ domnívá se brněnská představitelka Toscy Maida Hundelingová.

Celý příběh se odehrává v římském chrámu Sant'Andrea della Valle. Dějem klasické opery prochází mlčenlivá postava Marie Callasové, která skrze jednou ze svých slavných rolí nahlíží na vlastní život. Podobně jako hrdinka Floria Tosca se i Callasová obětovala - nejprve umění, později lásce. Kvůli vztahu s řeckým rejdařem Aristotelem Onassisem se rozvedla, on dal ale nakonec přednost jiné ženě – Jacqueline Kennedyové. Nenaplněná láska Callasovou zlomila. Zemřela v roce 1977 na srdeční záchvat, bylo jí třiapadesát let.