Cenu Jiřího Ortena dostala „drzá“ Alžběta Stančáková. Co s tím…

Sbírka bez otravného lyrismu a s básnickým humorem, vychvaluje soubor básní Co s tím porota Ceny Jiřího Ortena. Vítěze letošního ročníku vybírala mezi třemi básníky, volba padla na třiadvacetiletou poetku Alžbětu Stančákovou, autorku výše zmíněné sbírky.

Alžběta Stančáková: Žiju tak, že píšu (zdroj: ČT24)

Nominována byla „za přesná básnická pozorování, drzá a drsná gesta“ ve své prvotině, do níž mladá básnířka zařadila básně i krátké prózy.

"Alžběta Stančáková má 'dar od pánaboha' uchopovat všednodenní realitu a psát o ní s jakousi až deníkovou bezprostředností. (…) … má další nevyčíslitelně cennou vlastnost a tou je smysl pro básnický humor. Vtip. Sebeironii. Sebeshoz. Schopnost nebrat se tak úplně vážně. Nekrasořečnit, nekrasosmutnit, nekrasonic,„ uvedl k vítězné debutové sbírce jeden z členů poroty, editor a básník Milan Ohnisko. Oceňuje při tom, že se ve svých textech nebojí užívat vulgarismy, hantýrku “mladých" a dopouštět se lexikálních neomaleností.

Ortenova cena poezii přeje

Konkurenty Alžběty Stančákové, která je v současnosti studentkou bohemistiky na FF UK, byli v nejužším výběru letošního ročníku Alžběta Michalová, nominovaná za svou sbírku Zřetelně nevyprávíš také na Magnesii Literu, a Luboš Svoboda, který napsal taktéž básnickou sbírku s názvem Vypadáme, že máváme.

Jakkoli se poezie drží na okraji čtenářského zájmu, pozornost Ceny Jiřího Ortena přitahuje. V posledních dvou ročnících zvítězily básnické sbírky (Výjevy Ondřeje Hanuse a Rorýsy Ondřeje Buddeuse) a mezi nominovanými ve finále převažovaly (loni porotci dokonce, stejně jako letos, vybírali oceněného tvůrce jen z autorů poezie). „U mladých lidí je celkem běžné, že píšou poezii. Spíš si ale myslím, že začíná víc rezonovat a lidé si víc začínají všímat básníků, i díky tomu, že jsou dostupnější, třeba na autorských čteních,“ domnívá se Alžběta Stančáková.

Cenu Jiřího Ortena organizuje Svaz českých knihkupců a nakladatelů, uděluje se od roku 1987. Jejími držiteli jsou například Michal Viewegh, Tereza Boučková, Jaroslav Rudiš, Radek Malý, Petra Hůlová, Petra Soukupová či Marek Šindelka.

Ortenova cena se předávala na veletrhu Svět knihy, kde byla udělena i další ocenění:

Cílem ceny Česká kniha je kromě ocenění nejlepšího beletristického díla českého autora vydaného v uplynulém roce také rozšiřování počtu překladů kvalitní české literatury v zahraničí. Udělena byla Matěji Hořavovi za soubor povídek Pálenka, za nějž má i cenu Magnesia Litera v kategorii objev roku.

Vyhlášen byl také Český bestseller roku 2014, udílený za prodejní výsledky. V beletrii pro dospělé byl nejprodávanějším román filmového režiséra a divadelníka Patrika Hartla Malý pražský erotikon. V kategorii česká literatura pro děti má cenu knížka Ladislava Špačka Dědečku, ještě vyprávěj, mezi detektivkami vyhrál Přízrak spisovatele Jo Nesboa. Z biografií si nejlépe vedla kniha Michaela Žantovského o Václavu Havlovi.