Státní opera splní každé přání. Kontaktní osoba: Mefistofeles

Praha - Dokonalá opera může vzniknout jen na základě dokonalého díla, prohlásil současník Giuseppa Verdiho Arrigo Boito, který za svůj život dokončil jedinou operu. Jeho Mefistofela podle Goethova Fausta nastudovala nyní Státní opera v Praze. 22. ledna jím zahájí festival Opera 2015.

Fausta pokouší Mefistofeles v Praze po více než sedmdesáti letech. Lidské touhy se ale příliš nemění - Faust a Mefistofeles jsou metaforou tužeb po věčném mládí, nehynoucí kráse, bezbřehém poznání. „Tato témata se v Boitově opeře vznešeně a hluboce vrývají do hudby. Proto se podle mě jedná o velmi současné dílo,“ domnívá se dirigent Marco Guidarini.

„Po zkušenosti dvacátého století v Evropě i ve světě je Mefisto vlastně nádherná postava,“ dodává režisér Ivan Krejčí. „Ďábel je skrytá možnost v nás samých. Když po něčem toužíme, je vždy nablízku a tichounce našlapuje. Podáme-li mu ruku, už ji nepustí. A má to své důsledky.“ Hlavní role ďábelského Mefistofela je snem pro všechny basy. Na scéně Státní opery se v pokušitele promění Jiří Sulženko, Peter Mikuláš a Štefan Kocán. Významnou roli mají v Mefistofelovi i sbory - sólisty doprovází Sbor Státní opery a Pueri gaudentes.

Premiéra opery podle Goethovy dramatické předlohy v roce 1868 vyvolala v milánské La Scale obrovský skandál. Sotva třicetiletý Boito svým pětihodinovým filozofickým opusem předběhl dobu. Operu po nepodařeném uvedení výrazně zkrátil, teprve pak zaznamenala celosvětový úspěch. Byla jediným operním dílem, které dokončil, prosadil se ale i jako autor libret pro jiné skladatele, mimo jiné Verdiho. 

Při premiéře v nastudování Státní opery se vypískání neočekává, s Mefistofelem podepsala smlouvu v této sezoně na celkem devět uvedení. První premiéra 22. ledna zároveň zahájí přehlídku operních souborů z Česka a Slovenska. Do 9. února publikum uslyší Její pastorkyňu v podání Slezského divadla, Bohému Slovenského národního divadla anebo bude přítomno Pádu Antikrista, který zařídilo Moravské divadlo Olomouc.

Mefistofeles pokouší Státní operu (zdroj: ČT24)