Páté Bienále začalo, letos probíhá i v noci

Berlín - V Berlíně začalo páté Bienále, jehož motto letos zní Když věci nevrhají stín. Až do 15. června bude žít město uměním ve dne i v noci. Mezinárodní festival pozval zástupce z celého světa a patří k nejvýznamnějším uměleckým akcím v Německu.

V místech, kde stála berlínská zeď, vyrostl nový plot. Tentokrát už ne v režii Nikity Chruščova, ale české výtvarnice Kateřiny Šedé, jednou ze stovky umělců, které letošní Bienále pozvalo. Její projekt s názvem Furt dokola neukazuje ploty totality, ale rostoucí překážky mezi sousedy, konkrétně ve vesnici Líšnice, kde umělkyně žije. Do Německa přivezla kromě konstrukce plotů asi čtyřicet líšnických obyvatel, kteří se budou na akci podílet. „Chtěla jsem najít cestu, jak zrušit ploty mezi sebou,“ říká umělkyně.

Páté Bienále zkoumá, co se děje s tvorbou dvacet let po pádu Berlínské zdi. Umělci tu nově řeší třeba komunistický manifest nebo státní moc. Turek Ahmed Ögün ji zpodobnil jako vše pokrývající asfaltovou plochu. Množství děl vzniklo výstavě a městu na míru. 
 
„Berlínské Bienále má určitou zvláštnost. Žije tu obrovská masa kritických umělců. Díky tomu ihned vzniká dialog,“ popisuje atmosféru zakladatel Bienále Klaus Biesenbach. K umělecké atmosféře by měla přispět i letošní novinka - festival bude probíhat i v noci, připraveno je 63 akcí.