Figarova svatba po 50 letech v Divadle na Vinohradech

Praha - Tato proslulá komedie byla dosud v Divadle na Vinohradech uvedena jen jednou, 18. dubna 1958, kdy ji režíroval J. Škoda. Po padesáti letech se tedy na vinohradském jevišti znovu objeví Beaumarchaisovi hrdinové a nabídnou divákům nestárnoucí příběh.

Režisérem současné inscenace je Radek Balaš, který pro Divadlo na Vinohradech již vytvořil úspěšný muzikálový hit Donaha! Ke spolupráci si přizval mj. skladatele Ondřeje Brouska, společně tak obohatili komedii o výraznou hudební složku. Devizou inscenace je především skvělé herecké obsazení - Jiří Dvořák jako Figaro, Svatopluk Skopal jako hrabě Almaviva, Jana Malá jako hraběnka, Andrea Elsnerová jako Zuzanka, Daniela Kolářová nebo Eva Režnarová jako Marcelina. Dále se diváci mohou těšit na výkony Petra Kostky, Pavla Baťka, Martina Zahálky, Jiřího Čapky, Pavla Rímského a Lucie Štěpánkové.

„Přesto, že hudby Ondřeje Brouska není v inscenaci příliš, dodává hře náboj a nám hercům inspiraci pro uchopení rolí. Od režiséra Balaše to byl velmi konstruktivní krok,“ říká k inscenaci herečka Jana Malá, která byla hostem pořadu Události v kultuře dva dny před vinohradskou premiérou.

Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais (1732 - 1799) byl francouzský dramatik proslulý svými třemi hrami o Figarovi. Za svého života byl také hodinářem, vynálezcem, hudebníkem, politikem, tajným agentem, nakladatelem, obchodníkem se zbraněmi a v neposlední řadě i revolucionářem ve dvou revolucích (americké a francouzské).
 
Tři hry, ve kterých vystupuje Beaumarchaisova nejznámější postava Figaro nesou názvy „Le Barbier de Séville“ (Lazebník sevillský), „Le Mariage de Figaro“ (Figarova svatba), a „La Mère coupable“ (Provinilá matka). Patří mezi nejdůležitější francouzské hry epochy, kterou dovedně vystihují. Ve všech třech se objevují pouze dvě postavy: Figaro a hrabě Almaviva, které obě vznikly na základě Beaumarchaisových cest ve Španělsku. V jejich vzájemném vztahu se odráží sociální skutečnosti před, během a po francouzské revoluci.
 
Divadlo na Vinohradech, Figarova svatba - premiéra: 24. dubna 2008.