21. ročník filmového Finále dnes udělí ceny

Plzeň - Slavnostní ceremoniál dnes večer v Plzni zakončí 21. ročník filmového festivalu Finále, který do kin přilákal tisíce diváků. O hlavní festivalovou cenu, Zlatého ledňáčka, bojovalo 12 celovečerních filmů a 34 dokumentů. Vyhlášení výsledků bude od 20:00 přenášet ČT 2.

Jednou z nejočekávanějších událostí, která vyhlášení předchází, je odpolední projekce filmu Lepšie byť bohatý a zdravý ako chudobný a chorý z roku 1992. Účast na ní přislíbila představitelka hlavní role Dagmar Havlová a režisér Juraj Jakubisko s manželkou Deanou.

Festival Finále v Plzni odstartoval 21. dubna. Letos poprvé se přestavil v nových prostorách. Srdcem festivalu se stala secesní budova Měšťanské besedy, druhé centrum vzniklo v prostorách multikina Cinema City Plzeň. Během týdne se divákům představilo 180 hraných, dokumentárních i animovaných filmů. Do Plzně přijely desítky hostů. Mezi režiséry nechyběl Hynek Bočan, Tomáš Bařina, Ivo Trajkov, Věra Chytilová, Jiří Vejdělek, Jiří Menzel a další. Z herců přijel mimo jiné Jiří Macháček, Lubomír Lipský, Lukáš Langmajer, herečky Taťána Medvecká, Taťána Krchovová a Iva Malatová.