Plzeňské Finále rozdalo ceny

Plzeň - Vítězem 21. ročníku festivalu českých filmů Finále se v Plzni stal celovečerní snímek Tajnosti režisérky Alice Nellis v hlavní roli s Ivou Bittovou. Poetický příběh rozkrývající vnitřní tajemství hlavní hrdinky, ženy středního věku Julie, vybrala pětičlenná porota v čele s Ivo Mathém v konkurenci dalších 11 soutěžních snímků. Udělila mu sošku Zlatého ledňáčka z dílny plzeňského výtvarníka Františka Bálka. "Porota se na vítězi shodla jednomyslně," uvedl Mathé. Podle něj byl rozhodujícím zřetelný obsah sdělení i jeho zpracování.

V soutěži o nejlepší dokument ocenila tříčlenná porota v čele se scénáristou a režisérem Peterem Kerekesem snímek Občan Havel. Režisér Miroslav Janek si sošku převzal z rukou scénáristy Václava Táborského. Nahlížení do zákulisí politických i soukromých dramat prezidentského období Václava Havla zvítězilo mezi 33 dalšími dokumenty. „Toto (vítězství) je v první řadě (vítězstvím) prezidenta Havla, který ho svým humorem tomuto filmu dodal,“ uvedl Janek.

Cenu diváků si odnesl režisér Tomáš Bařina za snímek Bobule, komedii z prostředí jihomoravských vinic, kde hlavní role dvou mladíků ztvárnili Kryštof Hádek a Lukáš Langmajer.

Cena festivalových diváků za nejlepší herecký výkon připadla Ivanu Trojanovi za hlavní roli ve filmu Václav. Trojan ve snímku představuje muže středních let trpícího duševní poruchou. Sošku za něj převzal režisér Jiří Vejdělek, Trojan se omluvil kvůli představení v Dejvickém divadle.

Cenu za významnou podporu české kinematografie v zahraničí obdržel Peter Dubecký, generální ředitel Slovenského filmového ústavu.

Zvláštní ocenění udělila dále porota studentům FAMU za naději, kterou dávají českému filmu. Mezi jmenovanými studenty byl například Plzeňan Bohdan Bláhovec, Lukáš Kokeš a další.

Letošní 21. ročník Finále navštívilo více než 16 tisíc diváků, tedy o zhruba 3 tisíce méně než vloni. Diváci během týdne viděli přes 180 projekcí. Šestnáct projekcí organizátoři přidávali. Festival zakončí závěrečná projekce snímku Jak utopit doktora Mráčka aneb konec vodníků v Čechách 27. dubna večer na náměstí Republiky.