Komorní orchestr Berg uvádí Revue Stravinskij / Martinů

Praha - Jediné pražské uvedení, které proběhne 12. května v La Fabrice obsahuje Stravinského, Martinů a Miloše Orsona Štědroně. Hravé představení zazní v pondělí v netradičním prostoru bývalé slévárny hliníku La Fabrika v pražských Holešovicích. V hudebně-divadelním projektu vystoupí pod taktovkou Petera Vrábela komorní orchestr Berg.

Umělci provedou Štědroňovu skladbu S Polu s Ami, skladbu Podivuhodný let & Kuchyňská revue od Martinů a Stravinského burlesku, hudebně-dramatický komický příběh Lišák. V ní se představí pánský pěvecký kvartet ve složení Roman Vocel, Josef Škarka, Josef Moravec a Jan Ondráček.

Projekt vznikl ve spolupráci s Katedrou alternativního divadla DAMU a režiséry Braňo Holíčkem a Ondřejem Šulcem. Podle inscenátorů byly speciálně pro tento večer upraveny Šansony pro kabaret Červená sedma od Martinů z pera skladatele Jana Duška.

Komorní orchestr Berg je špičkové mladé těleso, které uvádí divácky atraktivní a inovátorské projekty, jež kladou důraz především na současnou hudbu a hudbu 20. století. Tu kombinuje například s divadlem, filmem, baletem, pantomimou, videoartem, výtvarným uměním apod., vystupuje často mimo tradiční sály. Prostřednictvím pravidelných objednávek nových děl u českých skladatelů především mladé generace pomáhá vytvářet nové hodnoty a investuje do budoucnosti hudby a umění. Spolupracuje s baletem Národního divadla (představení Zlatovláska a Ibbur). Komorní orchestr Berg založil v roce 1995 dirigent Peter Vrábel, který je dodnes jeho uměleckým vedoucím.

Miloš Orson Štědroň - skladatel, klavírista a muzikolog. Narozen 5.11.1973 v Brně. Absolvent konzervatoře (klavír, skladba), JAMU (skladba) a muzikologie na Filozofické fakultě MU v Brně. Autor desítek skladeb různých žánrů a obsazení - od komorních přes orchestrální skladby, od scénické přes filmovou hudbu, od melodramu až k opeře Lidská tragikomedie, provedené ve Stavovském divadle.  Žije v Praze a vyučuje hudební teorii a skladbu na Pražské konzervatoři. Jako skladatel a libretista vytvořil úspěšný Kabaret Ivan Blatný (2007), který je nyní na repertoáru Divadla Komedie v Praze, zároveň pracuje na několika dalších zakázkách pro různá divadla.V roce 2007 bylo úspěšně premiérováno několik jeho komorních skladeb a skladeb pro orchestr (Pražské premiéry v Rudolfinu v Praze, Orchestr Roxy ad.)