Hlavní cenu AniFestu získal francouzský film Persepolis

Třeboň - Hlavní cenu Mezinárodního festivalu animovaných filmů AniFest získal film s názvem Persepolis francouzské režisérky Marjany Satrapiové a Vincenta Paronnauda. Současně byl zvolen nejlepším celovečerním filmem. Z českých tvůrců byl oceněn jen výtvarník Jaromír Plachý za dvouminutový snímek Hrouda v kategorii internetových animací, obdržel také nejvíc diváckých hlasů. V sedmi soutěžních kategoriích bylo uděleno celkem třináct cen.

Hlaví cenu obdržel celovečerní film Persepolis, který vznikl podle  stejnojmenného íránského komiksu v koprodukci Francie a USA. Porotu okouzlil zejména tím, jak působivě líčí z pohledu dospívající dívky politickou situaci a hájí ideál svobody. „Je to naprosto fenomenální film, krásný jak z hlediska tematického, tak uměleckého. Osobní příběh poměrně nevýznamného malého člověka je vyprávěný tak, že vzbuzuje spoustu otázek o lidských právech a nutí nás zamyslet se, jak žijeme a jak vidíme svět kolem sebe,“ sdělil člen poroty, americký producent Ron Diamond.

Jediným oceněným českým tvůrcem se stal autor letošní znělky AniFestu Jaromír Plachý. Cenu za nejlepší internetovou animaci získal za film Hrouda, úspěšný byl i u diváků, kteří mu dali nejvíc hlasů. „Česká tvorba nebyla v letošním ročníku příliš bohatě zastoupena. Proto mě potěšilo, že jednu z hlavních festivalových cen získal mladý český animátor. Ukazuje to, že česká mladá animace možná nabírá dech,“ řekl ředitel festivalu Petr Slavík.

Dalším oceněným byl japonský režisér Koji Yamamura za krátký film Franz Kafka: Venkovský lékař. Porota ocenila, že zachovává pravého ducha Kafkova díla, je nápaditý, expresivní a originální. Cenu za velmi krátký film obdržel snímek John a Karen, v němž britský tvůrce Matthew Walker nešetřil jemným humorem a povedlo se mu dobře ilustrovat rozdíly povah a lidského chování.

Jako nejlepší televizní film nebo seriál zvolila porota Příběhy starého klavíru: Ludwig van Beethoven od Rusky Iriny Karbolinové. V kategorii videoklipů, reklam a znělek se porotě nejvíce líbila reklama Stínohra německého režiséra Michaela Reissingera.

Studentská porota ocenila francouzský snímek Muž s kuřecí hlavou a zvláštní uznání udělila německému filmu Nemocen láskou. Nejlepší školní kolekci získala francouzská La Poudriére. Cena za nejlepší film vytvořený dětmi si do Británie odveze kolektiv dětí z Grindale Youth Club za snímek Když klub mládeže potká neštěstí.

Soutěžní části festivalu se v sedmi kategoriích zúčastnilo 287 filmů z padesáti devíti zemí světa. Celkem se promítalo na čtrnácti místech v Třeboni. AniFest skončí v 13. května přehlídkou oceněných filmů. Organizátoři očekávají, že celkový počet diváků dosáhne třicet pět tisíc.