Pavel Bednařík: „Nehodláme pořádat megalomanské akce“

Uherské Hradiště – Méně opulentních představení a velkých doprovodných koncertů a více filmové školy, tedy vzdělávání a informování o filmu. Takové jsou představy nového ředitele Letní filmové školy Pavla Bednaříka o stylu letošního ročníku festivalu, v jehož vedení vystřídal Jiřího Králíka. Především láká 34. Letní filmová škola návštěvníky na pět retrospektiv známých filmových tvůrců.

Nové Bednaříkovo vedení pozvalo na festival méně hostů než loni. Podle ředitele filmové školy je to proto, že se chce na jednotlivé osobnosti více soustředit.

Škola se bude soustředit na Švankmajera, Jakubiska i Kohouta 

Diváci se mohou těšit na téměř kompletní filmovou tvorbu Jana Švankmajera, Pavla Kohouta, známého spíše jako spisovatele, nebo Juraje Jakubiska. K jeho retrospektivě Bednařík říká: „My jsme ve spolupráci se Slovenským filmovým ústavem připravili renomovanou kolekci filmů, které Juraj Jakubisko natočil při svých studiích na FAMU.“ Diváci se ale mohou těšit i na nový film Bathory.

Další hvězdou letošního ročníku Letní filmové školy je především v zahraničí oceňovaný režisér Jan Švankmajer. „Budou probíhat projekce krátkometrážních filmů pana Švankmajera a rovněž se uskuteční diskuse s Janem Švankmajerem a bude promítnut francouzský dokument o tvorbě Jana Švankmajera, který u nás ještě nebyl uveden,“ uvádí Bednařík. Režisér v Uherském Hradišti také představí výstavu nazvanou Salamandr.

Vzdělávací program se nesoustředí jenom na film

Protože je v názvu uherskohradišťského festivalu slovo škola, nebudou podle Bednaříka chybět odborně-vzdělávací bloky: „V letošním roce je to rozhodně cyklus, který připravujeme ve spolupráci s časopisem Respektl a to tzv. Respektforum, cyklus besed na témata, která se částečně vztahují k programu Letní filmové školy a částečně jsou na programu nezávislá, ale věnují se aktuálním otázkám, ať už je to vztah Izraele a Palestiny nebo současná situace českého filmu.“

Ačkoli oficiální zahájení festivalu připravili organizátoři na zítřek, první projekce Letní filmové školy probíhají už dnes. Pavel Bednařík proto láká návštěvníky: „Již dnes je program, ačkoli ještě oficiální zahájení nebylo, pestrý a bohatý.“

Letní filmová škola v Uherském hradišti
Zdroj: ČT24