Magistrát vypíše výběrové řízení na ředitele Galerie hl. m. Prahy

Praha - Magistrát vypíše ve středu výběrové řízení na post nového ředitele Galerie hlavního města Prahy (GHMP). Uchazeči se mohou hlásit do konce září, nový ředitel by měl být znám ještě letos. Galerii od loňského jara dočasně vede Petra Hoftichová. Na protest proti odvolání několika dlouholetých kurátorů s galerií nedávno přestala spolupracovat část interních a externích pracovníků. K výběrovému řízení na funkci ředitele galerie vyzvali magistrát před dvěma týdny i historikové umění.

Nového ředitele bude vybírat komise, jejíž složení musí ještě potvrdit městská rada. Radní Milan Richter, který vyhlášení výběrového řízení navrhl, by měl návrh na jmenování ředitele radě předložit do 21. října.

K výběrovému řízení na funkci ředitele galerie vyzvali magistrát historikové umění, kteří požadují představení střednědobého plánu a dlouhodobého výhledu galerie i zachování počtu kurátorských míst, který podle nich umožňoval vytvářet vysoký odborný kredit této instituce.

Současná ředitelka Hoftichová převzala místo po Karlovi Srpovi. Městská rada jej na začátku července odvolala kvůli údajně nevýhodné smlouvě na pronájem reklamní plochy související s rekonstrukcí veřejných plastik. Galerie prošla v uplynulých týdnech personálním a organizačním auditem, poté byli odvoláni tři dlouholetí kurátoři - bývalý ředitel Srp, Hana Larvová a Olga Malá.

Hoftichová se do výběrového řízení přihlásí. „Kdybych se nepřihlásila, tak bych popřela všechno, co jsem dosud dělala,“ uvedla.

Kritiku vyvolal i avizovaný záměr sloučit galerii s městským muzeem. Podle tiskového odboru magistrátu sice není slučování na programu dne, magistrát ale nevyloučil, že v budoucnu by se uskutečnit mohlo.