Cenu Knižního klubu získal román Cukrový klaun

Praha – Román Cukrový klaun nejvíce zaujal porotu Literární ceny Knižního klubu. Její autor, učitel a překladatel Martin Sichinger se stal vítězem letošního 13. ročníku. Nakladatelství vítězné dílo vydá a navíc jeho autora odmění prémií ve výši padesáti tisíc korun. Sichingerův román se odehrává na konci 20. století – mladý muž v něm pátrá po historii míst, odkud museli jejich obyvatelé odejít.

Martin Sichinger, vimperský rodák, vystudoval pedagogickou fakultu v Plzni. Žije a působí jako učitel v Praze. Jeho prozaickým debutem, dokončeném v roce 2000, byla povídková kniha Přes čáry a vlny. Příběhy sedmi próz se odehrávají na malém městě a na venkově. Hrdiny jsou „samorosti“, kteří se každý po svém potýkají se svými ne příliš úspěšnými životy.

Cukrový klaun zvítězil mezi 61 rukopisy, které letošní ročník do soutěže přišly. V porotě zasedli už ostřílení spisovatelé Jaroslav Rudiš a Tereza Brdečková, literární kritik a historik Pavel Janáček a místopředseda Svazu českých knihkupců a nakladatelů Jiří Seidl.

Pořadatelé už také vyhlásily další ročník ceny, uzávěrka je poslední prosincový den 2008. Vítězi loňských kol byla například kniha Zvuk slunečních hodin Hany Andronikové nebo Děvčátko, rozdělej ohníček od Martina Šmause.

Příběh Cukrového klauna …

… se odehrává v jižních Čechách, ve vojenském újezdu Boletice. Po rozchodu rodičů zůstává dvacetiletý Aleš s matkou a ve volném čase fotí pozůstatky zaniklých vesnic u bývalých grafitových šachet. Nejvíc ho přitahuje kolický zámeček, místo spojené s tajnými dětskými výpravami a otázkami, na které nikdo z těch, co přišli po válce, neumí odpovědět.

Aleš pátrá po tom, co je pravdy na legendách o mužích, kteří si kopali díry v zemi a čekali v nich na konec světa. Proč se na zámku nechal za války zaměstnat nejbohatší kolický sedlák? K čemu sloužily tajemné bedny, které se sem vozily až z Rakouska? A najde se někdo, kdo dokáže zámeček i jeho rozlehlou zahradu ještě zachránit?

Když se nečekaně objeví nový majitel, život v okolních vesnicích se změní. Místní dostávají práci, do Kolic přijde prapodivný dopis z Německa a Aleš se po tragické smrti své kamarádky rozhodne postavit zlu, které se rozlézá v opuštěných grafitových šachtách.

Vydáno pod