Toulavá kamera vychází knižně - i s Toulavou kuchařkou

Praha - Cestopisným pořadem České televize Toulavá kamera si mohou lidé i zalistovat. Už posedmé vychází oblíbené cestopisné reportáže i v knižní podobě. Kmotrem posledního dílu se stal ministr kultury Václav Jehlička, Toulavou kameru křtil už potřetí. Autoři projektu ke knize přidali i vánoční dárek - Toulavou kuchařku, která představuje všechny kraje České republiky vždy dvěma skutečně typickými recepty.

„Je dělána velmi příjemným, lidským, záživným způsobem,“ prohlásil při křtu o Toulavé kameře její kmotr Václav Jehlička. Pořad, jehož spoluautorkou je Iveta Toušlová, nezve diváky do známých zámků nebo velkých muzeí.

Objevuje spíše místa, která nejsou tak známá, a přesto unikátní - například muzeum provaznictví nebo motýlí farmu. Možná i proto se knižní vydání pořadu podle vydavatelů dlouhodobě zabydlelo mezi pěti nejprodávanějšími knihami v Česku.

Sedmý díl nejspíše nebude poslední. Ani po šestileté historii pořadu se jeho tvůrci nebojí toho, že by téma vyčerpali. Rozhodně chtějí dál publicitou pomáhat zapomenutým pomátkám.

„Je to skvělé, točit s někým, kdo nadšeně vypráví o tom, co dělá, a koho to baví. Tvrdím, že oni jsou rádi, že my tam přijedeme a točíme, a my jsme zase rádi, že to natočit můžeme, a nabíjí nás to energií,“ svěřila se autorka reportáží Světlana Tvrdíková.