Horký na severním pólu - v outdoorových filmech je všechno možné

Praha – Hlavní město je posledním ze dvaceti čtyř míst v Česku, po kterých putuje mezinárodní přehlídka outdoorových filmů. Pražská část začíná dnes, zakončena bude 6. prosince, kdy budou také slavnostně předány ceny. Celkem se na putovním festivalu, který trvá od počátku října, promítá sto jedna soutěžních snímků a dva nesoutěžní ze šestnácti zemí. Čestným hostem je novinář a cestovatel Petr Horký, který vypráví o dobytí severního pólu. Outdoorové filmy jsou k vidění také každou sobotu na programu ČT4.

„Snímky jsou rozděleny do čtyř sekcí,“ přibližuje koncepci festivalu jeho ředitel Jiří Kráčalík, „zahrnují dobrodružné a extrémní sportovní filmy, horolezecké a horské snímky, filmy z prostředí dobrodružných vodních sportů a snímky cestopisné.“

V Praze se filmy budou promítat v kině Atlas. V jeho prostorách proběhne 3. prosince také beseda s Petrem Horkým, který bude vyprávět o své cestě na severní pól.

Tento cestovatel, režisér a moderátor natočil už třicet dokumentů v téměř padesáti zemích světa. S Miroslavem Zikmundem a Miroslavem Náplavou napsal cestopis ze Srí Lanky Sloni žijí do sta let. Na pól se vydal společně se zkušeným polárníkem Miroslavem Jakešem, který je označuje za „nejdelší českou výpravu“.

O vzniku outdoorových filmů Horký říká: „Buď vznikají tak, že si parta ´úplných magorů´ začne své výpravy amatérsky natáčet, nebo profesionální štáb natáčí nějaký extrémní výkon. Pak je ještě třetí varianta – ti, kteří se věnují nějakému sportu, jsou zároveň i filmaři. Objevují se pak filmy, které na pozadí dobrodružství ukazují i napínavý příběh.“

Minuty dobrodružství na ČT4

  • 29. 11. – hosté: Tomáš Mrázek, několikanásobný mistr světa v lezení, a Tomáš Brauner, paraglidista; film: The Race (režie: Uli Wiesmeier)
  • 6. 12. – závěr festivalu
Vydáno pod