420people opět přivážejí do Archy světový současný tanec

Praha - Několik choreografií současného tance včetně nového díla světově uznávaného izraelského tvůrce Ohada Naharina uvede v Praze skupina 420people. Ve třech večerech v Divadle Archa se představí tanečníci z Čech, Itálie a Japonska. Vystoupení konaná 7, 8. a 9. prosince by měla zhledem k mezinárodnímu renomé umělců patřit k vrcholům letošní taneční sezony.

„Opět budeme přesvědčovat diváky, že současný tanec stojí za to,“ slibuje Nataša Novotná, která v roce 2007 spolu s Václavem Kunešem „produkční jednotku“ 420people založila. Jejich první projekt, duet Small Hour v choreografii Václava Kuneše, získal cenu Sazky i Divadelních novin.

420people

Novotná s Kunešem se mnoho let pohybují na špičce světového tance, oba působili mimo jiné v jednom z nejprestižnějších souborů současného tance - Nizozemském tanečním divadle pod vedením tanečníka a choreografa českého původu Jiřího Kyliána. Projekt 420people získal název podle mezinárodní předvolby ČR. Přizvávají do něj domácí i zahraniční umělce, tentokrát vedle Ohada Naharina tanečníka Národního divadla Tomáše Rychetského, Milana Odstrčila ze souboru Laterny magiky, původem japonskou tanečnici Rei Watanabe a italského tanečníka Franceska Nappu.

Umělecký šéf souboru Batsheva Dance company Ohad Naharin představí v Praze svou zatím poslední inscenaci nazvanou Bolero. Ke spolupráci se skupinou jej podle jeho slov přivedla víra v talent tanečníků a také jejich přesvědčovací schopnosti. Hudba Maurice Ravela v choreografii zní v podání průkopníka hry na syntetizátor Isao Tomity. „Málokdy pracuji s tak známou hudbou, která může působit až jako klišé,“ říká tvůrce, který často sám hudbu skládá. V Naharinově duetu tančí Nataša Novotná a Rei Watanabe.

Naharin pochází z Izraele, kde začal svou taneční průpravu u proslaveného souboru Batsheva Dance Company v Tel Avivu, pokračoval v USA a působil i v Bruselu v souboru Maurice Béjarta. Na počátku 90. let přebral umělecké vedení Batsheva Dance Company po jeho zakladatelce Martě Grahamové. Jeho práce mají ve svém repertoáru přední světové soubory po celém světě.

Naharin je průkopníkem vlastní taneční metody GAGA, kterou vyučuje nejen tanečníky, ale i veřejnost. Metoda je podle něj pohybovým jazykem, vycházejícím z pocitů a hledání toho, co má člověk v sobě. Při příležitosti svého nynějšího pobytu v Praze vede několik lekcí GAGA a do budoucna plánuje s výukou v Čechách pokračovat. 

Další část večera vyplní choreografie Václava Kuneše On an Even Keel. Druhý díl plánované trilogie dějově předchází duetu Small Hour a představí se v něm Kuneš a Rei Watanabe. Kunešovým dílem je i choreografie Golden Crock, v níž zatančí Nataša Novotná, Milan Odstrčil a italský tanečník Francesco Nappa.

5 kroků k tobě je název choreografie Tomáše Rychetského, v níž sám tančí. „Nebylo jednoduché dělat sólo pro sebe, jsem rád, že mi Nataša dělala asistentku choreografie,“ říká tanečník.