Na scénu Stavovského divadla se vrací hokejová opera Nagano

Praha - Tvůrci nezvyklé inscenace se inspirovali vítězstvím českých hokejistů na olympiádě v Naganu v roce 1998. Poprvé byla uvedena v roce 2004, teď čekají diváky čtyři reprízy. Opera o třech třetinách a jednom prodloužení v režii Ondřeje Havelky v roce 2004 získala Cenu Alfreda Radoka za uvedení nejlepší české původní hry. V postavách "zlatých hochů" sdružených kolem Jágra, Haška či Růžičky se představí Václav Sibera, Jan Milušek nebo Pavel Novák.

„Víte přece, co se říká - po vítězném utkání se nemá měnit sestava, dokonce ani taktika. Takže se budu snažit dostat mužstvo do stejné latě, jako bylo při premiéře, a věřím, že Růžičkova parta do toho zase šlápne. Hráči jsou sice o čtyři roky starší, možná nebudou tak rychlí, ale o to zkušenější,“ říká k novému uvedení režisér Havelka.

Autory opery jsou skladatel Martin Smolka a herec Jaroslav Dušek. Hlavní role patří neherci - Milanu Hniličkovi, který byl v Naganu náhradníkem a neodchytal jediný zápas. Scénu a kostýmy pro Nagano navrhl architekt a designér Bořek Šípek a za dirigentský pult se postaví Jan Chalupecký.

Opera Nagano v Národním divadle (zdroj: ČT24)