Paříž nabízí rozsáhlou retrospektivu Vasilije Kandinského

Paříž - Retrospektivní výstava děl spoluzakladatele abstraktivního umění, ruského malíře a grafika Vasilije Kandinského začala v pařížském Centre Pompidou. Expozice představuje stovku velkoformátových obrazů a na její přípravě se podílely všechny tři světově nejrozsáhlejší sbírky Kandinského - vedle Centre Pompidou Guggenheimovo muzeum v New Yorku a městská galerie v Mnichově. Speciálně pro pařížskou výstavu bylo zapůjčeno také několik Kandinského děl z gruzínské metropole Tbilisi. Návštěvníci si mohou průřez umělcovou tvorbou prohlédnout do 10. srpna.

Na výstavní ploše o velikosti 2000 metrů čtverečních nechybí žádné z největších děl autora, k nimž přibyly i výtvarné počiny nově objevené v Rusku. Kromě klasické olejomalby je výstava obohacena akvarely i Kandinského grafikami z „ruského období“ z let 1914 až 1917 a portfoliem z éry bauhausu ve 20. letech minulého století.
Rusko-Německo-Francie 

K vidění je tak celoživotní tvorba výtvarníka, který se narodil v roce 1866 v Moskvě jako carský poddaný, po nástupu komunistické diktatury žil v německé emigraci a po příchodu nacistů k moci se odstěhoval do Francie. Tam v roce 1939 získal francouzské občanství a v roce 1944 zemřel.

V Paříži se vůbec poprvé objevuje Kandinského obraz Pestrý život z roku 1907, kterým malíř uzavírá zhruba pětileté období ještě relativně realistických kompozicí s výjevy ze všedního života a figurativními prvky. Poté nastává období „improvizací“, což je slovo, jímž nazval s dodatečným očíslováním necelé dvě desítky maleb, kdy se postupně přesouval do abstraktna.  

O výstavě

  • Přehlídka navazuje na stejnou expozici, která se konala v mnichovské galerii od loňského října do letošního února
  • Exponáty pak poputují do newyorského muzea, kde budou vystaveny od letošního září do ledna 2010
  • Výstava je otevřena každý den od 11:00 do 21:00 kromě úterý
  • Vstupné stojí od osmi do 12 eur (213 do 320 Kč). Pro osoby do 18 let a každou první neděli v měsíci pro dospělé je zdarma
  • Více na www.centrepompidou.fr