Pět statečných famáků jde do světa

Praha - Novou generaci tvůrců českého animovaného filmu představují Česká centra putovní výstavou. Pět statečných famáků aneb Nová generace zavede návštěvníky do světa pirátů, oživlých crashtestových figurín nebo prvních savců. Klasickou animovanou tvorbu na ní představuje pětice režisérů, které spojuje studium na FAMU: Michal Žabka, Václav Švankmajer, Jan Bubeníček, Noro Držiak a David Súkup. Snímek, který vznikl sestřihem jejich autorských filmů a jmenuje se stejně jako výstava - Pět statečných famáků - se bude od 24. dubna promítat v kině Světozor.

„Je to průřez všemi technikami animovaných filmů. Jak kreslených, tak loutkových, tak pixilace,“ popisuje výstavu David Súkup. V prostorách Českého centra Praha vznikla koláž z loutek, kulis, kostýmů, rekvizit a výtvarných návrhů. Mezi největší vystavené loutky patří metrová chobotnice. Většina exponátů se ale vejde do dlaně.

Zvládnout výtvarnou stránku filmu však není jediným úkolem, se kterým si musí tvůrce poradit. „Musí mít hroznou výdrž a trpělivost. A musí být trochu statečný, aby vydržel, že točí s málo penězi a že nadšení vítězí nad zdravým rozumem,“ doplnil jeden z pěti famáků Michal Žabka.

V posledních letech animovaných filmů ubývá. Předfilmy v kinech nahradila reklama, a krátký animovaný film tak dostává prostor téměř výhradně na festivalech. Cílem všech vystavujících je tak celovečerní film.

„Dokud nenatočí svůj první celovečerní film, tak se do světa nedostanou,“ domnívá se i kurátorka výstavy Zuzana Povýšilová z Českého centra. „Vznikl Institut animované tvorby, který se teď snaží těmto novým nebo i starším animátorům a režisérům zpřístupnit svět animovaného filmu,“ doplnila, že šanci přiřadit se k velkým jménům českého animovaného filmu i tak ale mají.

Pět statečných famáků bude v Českém centru k vidění od 22. dubna do 2. května; jako doprovodný program se bude v suterénu centra a v kině Světozor promítat stejnojmenný film (24. až 29. dubna); výstava už byla představena v New Yorku a v Lodži, z Prahy poputuje do Bukurešti, Budapešti, Košic, Vídně, Paříže a do Sofie.

  • Z výstavy Pět statečných famáků autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/817/81607.jpg
  • Čtyři z pěti statečných autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/816/81600.jpg