Balet Národního divadla okouzlil Washington

Washington - Balet pražského Národního divadla se v sobotu poprvé ve své 125 let dlouhé historii představil ve Washingtonu. V novém Harman Center for the Arts uvedl tři moderní choreografie v nastudování svého uměleckého šéfa Petra Zusky a Jiřího Kyliána na hudbu Dvořáka, Martinů, Janáčka a Mozarta. Akce patří mezi vrcholy letošní české kulturní sezony ve Washingtonu a je také jednou z hlavních doprovodných akcí českého předsednictví.

Premiéře vrcholného českého baletu v americké metropoli předcházely vážné komplikace, když se původně vybraní sólisté náhle ocitli kvůli zranění mimo hru. Jejich náhradníci se tak ke svým partům vrátili po dlouhé době a prakticky bez zkoušek. Představení je navíc určené pro dvakrát hlubší jeviště než jakým disponuje washingtonské centrum. „Jsou to takové polní podmínky…,“ popsal scénu umělecký ředitel Petr Zuska.

I přesto nakonec balet Národního divadla sklidil za choreografii svého uměleckého šéfa Petra Zusky a dvě díla Jiřího Kyliána na Mozartovu a Janáčkovu hudbu bouřlivé ovace. „Ty lidi se kousli a dělali, co mohli, za těch podmínek únavy a toho, že to není tak nazkoušené,“ ocenil práci kolektivu Zuska.

„Bylo to úžasné. Skutečný zážitek, opravdu to je skvělá reklama pro celou vaši kulturu,“ pronesla po představení členka kulturní sekce Kennedyho Centra Jeanne LeSageová. Výstup baletu Národního divadla sledovala v zaplněném hledišti jedné ze zdejších prestižních scén řada renomovaných recenzentů.

Příští týden soubor s mírně pozměněným repertoárem vystoupí na festivalu Azalea, který v Norfolku ve státě Virgínie pořádá americká armáda. Na tradičně vysoce prestižní přehlídce s širokým kulturním programem je letos věnována zvláštní pozornost České republice.