Star Trek - film pro začátečníky i pokročilé trekkies

Praha - Nový film, někdy označovaný jako „Star Trek Zero“, mohou od čtvrtka zhlédnout i čeští diváci. Dílo vychází z původního seriálu ze 60. let, za nímž stál otec sci-fi série Gene Roddenberry. Současné scenáristické a producentské duo Alex Kurtzman a Roberto Orci se spolu s režisérem J. J. Abramsem snažilo o vybalancování křehké rovnováhy filmu určeného jak pro skalní fanoušky, tak pro ty Star Trekem zatím „nepolíbené“.

Děj filmu je úplně prvním dobrodružstvím intergalaktického korábu Enterprise a jeho posádky. Tvůrci se vrátili v čase před nejstarší díly seriálu ze 60. let, diváci tak mohou sledovat dětství a mládí nejoblíbenějších postav včetně legendárního kapitána Kirka.

Snímek si prý - na rozdíl od předchozích dílů -užijí i diváci, kteří neznají vůbec příběh ani jednotlivé postavy. Tvůrci si vzali ponaučení z posledního filmu z roku 2001, který byl určený hlavně fanouškům. Pro běžné diváky byl nesrozumitelný a finančně propadl.

„Film je překvapivě dobrý, vzhledem k tomu, jak obrovsky těžké muselo být ho natočit. Protože snaha neurazit existující fanoušky seriálu a zaujmout zároveň i naprosto nezasvěcené diváky, to si navzájem odporuje,“ tvrdí filmový kritik František Fuka. Je to film dravý, hravý, svěží, není to něco, co se snaží udržovat při životě 40 let starou legendu. Není to nějaký pokus o vzkříšení Star Treku, je to nový začátek, ale přitom je to překvapivě pořád Star Trek," domnívá se.

V hlavních rolích se objeví Chris Pine jako James Kirk, Zachary Quinto coby Spock a Nero s tváří Erika Bany.

Star Trek má za čtyři desetiletí od svého zrodu miliony fanoušků po celém světě - v Česku jsou tři oficiální fankluby. V 60. letech se příznivcům podařilo dopisovou kampaní zvrátit rozhodnutí společnosti NBC nepokračovat v natáčení druhé řady první série z intergalaktické lodi Enterprise. Celkem má dnes Star Trek na svém kontě pět hraných a jeden animovaný seriál, 11 filmů, nepřeberné množství knih, počítačových her i videoher a komiksů.