Ostravští herci přijíždějí dobýt Pražský hrad

Praha - Soubor složený z herců ze všech ostravských divadel vystoupí od 28. do 30. července na Pražském hradě. Uvede zde již podruhé Komedii omylů, nejveselejší titul festivalu Letních shakespearovských slavností. Inscenace v režii Petera Gábora už letos sklízela potlesky na otevřených scénách v Ostravě, Brně a Bratislavě. V Praze teď svoji letní šňůru završí.

„Shakespearova fraška plná legračních omylů a záměn je velkou příležitostí pro slovní a situační gagy, které dodávají celé podívané švih a energii,“ říká Peter Gábor, který s herci na několika zkouškách ještě průběžně dobrušoval rytmus a spád hry.

Nápaditě zrežírované představení otevíralo loni Shakespearovské slavnosti na Slezskoostravském hradě a lístky na něj byly brzy vyprodané. Inscenace získala brzy řadu příznivců, sdružených mimo jiné v síti Facebook. Podle Vladimíra Poláka z produkční agentury PaS de théâtre, který v Shakespearově frašce zároveň hraje komického sluhu Dromia Efeského, bude prý v Praze celý ansámbl snadno k poznání: „Všichni si v Praze připneme odznáčky s novým ostravským logem se třemi vykřičníky, kterým chceme šířit známost města, aspirujícího v roce 2015 na město evropské kultury,“ říká herec a spolupořadatel festivalu v Ostravě Vladimír Polák.

Dle jeho informací publikum oceňuje zejména originální výstupy kolegy Jiřího Sedláčka v roli Dromia Syrakuského. Populární ostravský herec, otec šesti dětí, recesista, chalupář a rocker se při improvizacích inspiruje nejen děním na scéně, ale i konkrétním městem, kde se představení hraje. Sedláček - známý z pořadu Zahrada je hra a seriálu Pod pokličkou, v němž neodolatelně dabuje hospodyňku Maruš - má prý už vtipy přichystané i pro Prahu, nechce je však z pochopitelných důvodů prozradit…  

Spolu s Vladmírem Polákem a Jiřím Sedláčkem vystoupí v Praze ještě jejich kolega Petr Sýkora z Národního divadla moravskoslezského. V obsazení dále figurují René Šmotek, Marek Holý, Tereza Dočkalová, Alena Sasínová-Polarczyk, Vladimír Kafka, Pavlína Fišarová-Kafková a další herci, jejichž domovskými scénami jsou mimo jiné Divadlo Petra Bezruče a Komorní scéna Aréna.

Petr Sýkora a Tereza Dočkalová v ostravské inscenaci Komedie omylů
Zdroj: ČT24/Skakespeare.cz