Na Festival evropských filmových úsměvů přijede Vinnetou

Mladá Boleslav - Představitel filmového Vinnetoua, Francouz Pierre Brice, převezme příští víkend jedno z ocenění na Festivalu evropských filmových úsměvů. Cenu za rozvoj kinematografie si osmdesátiletý herec odnese hned ze slavnostního zahájení 5. září a v Mladé Boleslavi se zdrží až do neděle. Na festivalu, jenž potrvá do 11. září, se mohou filmoví fanoušci a milovníci humoru těšit na kolekci 16 snímků z dílny evropských filmařů, včetně tuzemských. Promítat se bude i legendární Vinnetou. Brice se prý na film, který už viděl stokrát, dívat nebude.

„Zatím nemáme přesně jasno o tom, jak se cena bude jmenovat. Chceme ji dát za rozvoj kinematografie, ale v jejím názvu musíme zároveň odkázat na jeho slavnou filmovou roli a také jeho férové jednání a charakter,“ uvedl k ocenění slavného hosta ředitel festivalu Jan Kuděla. Slavný představitel neméně slavného indiána jezdí do Česka poměrně často. Loni byl jedním z hlavních hostů tradičního Open Air Music Festivalu v Trutnově, v roce 2005 navštívil festival dětských filmů Filmák v Dobřanech na Plzeňsku a o rok dříve Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež ve Zlíně.

Kromě Ceny za rozvoj kinematografie budou na Festivalu evropských filmových úsměvů uděleny také ceny v kategorii Nejlepší evropský film a Nejlepší český film, přičemž vítěz domácí soutěže se utká o Hlavní cenu festivalu. Tradiční cenu Za všechny filmové úsměvy, kterou uděluje festival význačným osobnostem filmového humoru, si letos odveze z Mladé Boleslavi režisér a scenárista mnoha českých komedií Václav Vorlíček.

Prezidentem každého ročníku je některá z českých osobností, jednoroční funkce se na letošním sedmém ročníku ujme žena - po Jiřině Bohdalové, která stála v čele první přehlídky, teprve druhá. Organizátoři její jméno tají, napověděli ale, že jde o známou spisovatelku humoristických románů, moderátorku televizních show a scenáristku filmových i televizních děl.