Tobruk je o krůček blíž k evropskému Oscarovi

Praha – Evropská filmová akademie (EFA) doporučila do nejužšího výběru na nominace Evropských filmových cen 2009 český Tobruk. Válečné drama Václava Marhoula tak má šanci na získání prestižního ocenění, které je považováno za evropskou obdobu Oscara, stejně jako například Boylův Milionář z chatrče, Almodóvarova Rozervaná objetí nebo vítěz letošního festivalu v Cannes Bílá stuha režiséra Michaela Hanekeho.

„Mám obrovskou radost,“ reagoval na zařazení do posledního výběrového kola nominací režisér Tobruku Václav Harhoul. Dobrou zprávu prý našel v hlasové schránce svého mobilu. Jeho válečné drama, inspirované knihou Stephana Cranea Rudý odznak odvahy a skutečnými osudy dobrovolníků československého praporu za 2. světové války, získalo tři České lvy, na devět celkem bylo nominováno.

Jako reprezentanta na evropské klání Tobruk zaslalo prezidium České filmové a televizní akademie. Vybralo ho z 25 snímků, které měly premiéru po 1. červenci 2008. Akademie pro „evropského Oscara“ přímo jeden celovečerní film vybírá a jeden dokument a tři hrané filmy doporužuje. Letos navrhla Hlídače č. 47, Kdopak by se vlka bál, Na půdě a dokument ze Sudet Poustevna.

O nominaci na Evropskou filmovou cenu se Marhoulův fim nyní uchází s dalšími 47 snímky z 25 zemí. 28 z nich vybrala nezávislá komise odborníků, dvacet pak bylo nominováno filmovými akademiemi jednotlivých členských zemí EFA. Dva tisíce členů akademie bude v následujících týdnech hlasovat o nominacích v jednotlivých kategoriích. Nominované snímky vyhlásí na  festivalu ve španělské Seville 7. listopadu. Vítěz pak bude oznámen 12. prosince v německém Bochumu.