Sorokin - kontroverzní ruský spisovatel poprvé v Praze

Praha - Na první návštěvu Česka se chystá jeden z nejznámějších ruských spisovatelů současnosti Vladimir Sorokin. Jeho analýzy totalitních systémů a lidských vášní ale nebudí ve světě jen nadšení. Občas je obviňován i z pornografie. Sorokin patří k nejpřekládanějším ruským autorům. Jeho knížky už vyšly v 16 jazycích, včetně češtiny. Sorokin píše i pro divadlo a jeho umělecký záběr je veliký. České publikum ho zná minimálně. Snad proto, že sám varuje - nenabízím jednoduché čtení. „Zajímá mně podstata násilí – co je vlastně zač a proč se lidé bez něho nemůžou obejít,“ řekl v exkluzivním rozhovoru pro ČT Sorokin, jenž literaturu bere jako osobní terapii, která se nezadržitelně mění v brilantně psaná slova.

„Sorokin píše už přes třicet let literaturu, která je strhující ve dvojím smyslu. Především je to proto, že mluví velice srozumitelně. Jeho prózy nejsou žádné rébusy. Jsou to velmi kompaktní příběhy, které čtenáře vtáhnou. Není náhodou, že Sorokin sám uvažuje o literárním díle jako o určité analogii drogy. Druhý významný rys, kterým jsou jeho knihy strhující, je radikální verze jeho vnímání skutečnosti,“ upozornil na přednosti Sorokinova díla organizátor jeho pobytu v Praze a literární vědec Tomáš Glanc v pořadu Události v kultuře ČT24.

„Jsem sanitář ruské literatury, čistím ji od mrtvých žánrů,“ říká o sobě Vladimir Sorokin. Jeho vybroušené, ale často brutální knihy nejsou všem po chuti. Jedni je oslavují. Jiní protestují nebo je dokonce veřejně pálí. Spisovatel, který žije v ústraní svého podmoskevského domu, bere kritiku klidně. „Slovo je tady v Rusku pořád bráno vážně. Včetně toho uměleckého,“ upozorňuje autor dvanácti úspěšných románů.

Sorokinovi poměrně dlouho trvalo, než si získal přízeň čtenářů. Romány jako Modré sádlo nebo Opričnikův den ho ale nakonec zařadily do ruské literární první ligy. „Píše zajímavým a velmi současným jazykem. Zároveň se dotýká aktuálních témat. Proto je o něj velký zájem,“ uvádí knižní prodejce Denis Bubněnkov.