Bollywoodské „masala movies“ okořenila i Táňa Fischerová

Praha – Diváky uzemnit, nebo naopak rozhýbat tělo a zacloumat emocemi se chystá Festival bollywoodského filmu, jehož sedmý ročník se koná od 12. do 18. října. Promítat se bude nejen v kině Světozor, ale i na půdě indického velvyslanectví. Návštěvníci se mohou těšit na velkolepé bollywoodské trháky i vážnější tituly, nezávislé snímky a dokumentární filmy. Loni byl speciálním hostem „Sandokan“ Kabir Bedi, letos Táňa Fischerová, která si také zahrála v bollywoodském filmu.

„Festival poukazuje na rozmanitost komerční i nekomerční indické kinematografie. Jako každý rok se snažíme namíchat mix. Ne nadarmo se indickým filmům říká masala movies podle směsi koření,“ vysvětlil umělecký ředitel přehlídky Roman Špaček.

Podtitulem letošního ročníku jsou „Tváře Indie“. „Na úvod jsme proto symbolicky zvolili snímek Indie, do toho!, v němž se mísí všechny indické národnosti,“ dodal Špaček. Indie, do toho! vypráví o trenérovi, který po potupné prohře s Pákistánem začne trénovat dívčí tým pozemního hokeje.

Pořadatelům se také podařilo do přehlídky získat film Drona, který se natáčel v Praze. Jednu z vedlejších rolí si v něm zahrála Táňa Fišerová. „Dokonce byla i v Indii, kde ji snad nutili házet noži, takže se těším při besedě na veselé historky z Bollywoodu v jejím podání,“ dodal Špaček.

Promítat se bude v prostorách Velvyslanectví Indické republiky od 12. do 14. října a v kině Světozor od 15. do 18. října.

Tak jako každý rok, ani letos nechybí doprovodný program. Kromě setkání a diskusí se zajímavými hosty profesně spojenými s indickým filmem proběhne ochutnávka indické kuchyně, bollywoodská párty, taneční soutěž a soutěžní výstava fotografií v prostorách kina Světozor.