Ruští filmaři: Michalkov vládne totalitním stylem

Moskva - Stovka osobností ruského filmu oznámila odchod ze Svazu kinematografů Ruska na protest proti „totalitnímu stylu“, jakým ho podle nich vede jeho předseda, slavný režisér Nikita Michalkov. Signatáři, mezi nimiž jsou mimo jiné režiséři Eldar Rjazanov, Alexandr Sokurov a Otar Ioseliani, vyzvali další filmové pracovníky, aby je následovali. V otevřeném dopisu napsali, že Michalkov uplatňuje ve svazu absolutní moc, jmenuje na významná místa lidi, kteří mu vyhovují, a sám přijímá důležitá rozhodnutí.

„Nelíbí se nám posedlé hledání vnitřního nepřítele a vylučování nepoddajných,“ píší nespokojení členové také v dopisu.

Michalkov svaz vede už deset let. Agentura AFP napsala, že nynější revolta je součást už několikaměsíčního boje části filmařů proti Michalkovovi, který je blízký vládním kruhům a který inicioval rozsáhlou reformu systému státních subvencí pro film. Mnoho z nich s reformou nesouhlasí, protože je zbavila podpory z veřejných fondů.

Nový útok na Michalkova přichází krátce po premiéře pokračování jeho slavného filmu Unaveni sluncem z roku 1994. Michalkov natočil několik desítek filmů, například Červený stan, Oči černé, Sibiriáda, Urga a 12 a získal množství mezinárodních ocenění včetně Zlaté palmy z Cannes, Zlatého lva z Benátek a amerického Oscara. Je znám i jako herec.