Měsíc autorského čtení: brněnsko-ostravsko-francouzská družba

Brno/Ostrava – Francie je letos hostem Měsíce autorského čtení, který pořadatelé označují za největší český literární festival. Trvá jednatřicet dní, v nichž se vždy představí jeden český a jeden francouzský autor. Novinkou letošního ročníku je rozšíření přehlídky z tradičního Brna také do Ostravy, kde se program odehraje s jednodenním zpožděním za moravskou metropolí. Všechna čtení mohou literární příznivci sledovat i živě v přímém přenosu na stránkách akce, kde bude také umístěn záznam.

Z českých autorů vystoupí letos na festivalu například Ivan Kraus, Pavel Kohout, Arnošt Goldflam, Eugen Brikcius, Michal Viewegh a Petra Soukupová, držitelka letošní hlavní ceny v soutěži Magnesia Litera. Jedním z hlavních ostravských hostů měl být spisovatel Jan Balabán, který je se slezským městem neodmyslitelně spojen. Celý letošní ročník Měsíce autorského čtení je proto pojat jako pocta právě tomuto náhle zesnulému autorovi.

Mezi největší zahraniční hvězdy bude patřit například dramatik a hudební textař Enzo Cormann a autor imaginativních a fantaskních románů Éric Faye. 

Francouzští autoři budou číst každý den od 19. hodiny, čeští pak svá čtení začínají ve 20:30. V Brně – nikoli ale v Ostravě – bude autorským čtením od 17:30 předcházet ještě tzv. Audiokabinet Českého rozhlasu Brno. Půjde o veřejný poslech rozhlasových nahrávek spojených s literaturou. Například v úvodní den festivalu 1. července si návštěvníci budou moci poslechnout hlasy zemřelých českých a moravských básníků Ivana Blatného, Ivana Diviše, Oldřicha Mikuláška a Jana Skácela.

  • Měsíc autorského čtení 2010 se koná denně od 1. července do 1. srpna; v Brně v Divadle Husa na provázku, v Ostravě ve Staré Aréně.

Literární festival Měsíc autorského čtení vznikl v roce 2000 v Brně, pořádá jej nakladatelství a agentura Větrné mlýny. Každý červencový večer představuje současné literáty. Od roku 2005 je rozdělený na dvě programové linie – českou a zahraniční, během měsíce tedy svá díla představí vždy 31 českých a 31 zahraničních autorů. V roce 2005 byli čestnými hosty festivalu spisovatelé ze Slovenska, v roce 2006 z Berlína, v roce 2007 z Běloruska, o rok později kanadští autoři a loni potom spisovatelé z Rakouska a německého Stuttgartu.

Festival letos opět doprovází výstavy. V Brně své snímky spisovatelů představují Jaroslava Šnajberková a její francouzský kolega Jean-Claude Couval. V Ostravě vystavuje fotoskupina K4 svůj projekt Kopalnia sztuki pogranicza.