Kniha na cesty váží 30 kg a stojí 700 tisíc korun

Praha - Replika významného českého iluminovaného rukopisu Liber Viaticus z období vlády Karla IV. bude na prodej. K dispozici je 19 výtisků. Několik už zná jméno svého majitele. Breviáře jsou zhotoveny na pergamenu kombinací digitálního tisku a ruční práce knihařů. Vzhledem k náročnosti výroby a materiálu je cena jedné knihy 700 000 korun. Liber Viaticus znamená v doslovném překladu kniha na cesty. Sbírka náboženských textů měří na výšku téměř půl metru a váží třicet kilogramů. Originál si nechal zhotovit přibližně před 670 lety diplomat, duchovní a kancléř Karla IV. Jan ze Středy.

„Je to jedna z nejzajímavějších knih v Národním muzeu. Je výpravná, plná zlacených míst, krásně barevná. My jsme s originálem pracovali za asistence odborníků z Národního muzea, takže dokonale víme, jak originál vypadá. Myslíme si, že jsme se trefili dost přesně,“ uvedl k replice spolumajitel tiskárny v Horní Moštěnici Rudolf Kalovský.

Kniha vznikla speciálním digitálním tiskem. Veškerá zlatá místa jsou ale kolorována ručně. „Jelikož jsem na knize pracovala v počítači, znám opravdu každý detail. Práce na knize je náročná, hlavně časově, protože musíte čekat, až barva zaschne. Pak je důležité prohlížet důkladně každou stránku, protože je tam množství malinkých detailů, které nemůžete pominout,“ upozornila grafička Pavla Marková.

Reportáž Svatavy Měrkové (zdroj: ČT24)

Na jeden 640 stránkový breviář byla spotřebována kůže ze 150 kůzlat. Z jednoho zvířete se mohou totiž udělat pouze čtyři strany. „Materiál není snadné získat. Vhodný pro výrobu rukopisu se vyrábí ze zvířat, která se rodí v období března až dubna,“ doplnil Kalovský.

Liber Viaticus je pátou knihou, kterou tiskárna ve speciální edici vyrobila. V uplynulých třech letech byly vydány například ještě kopie Bible kutnohorské či starého indiánského leporela Codex Bodley.