Pět pláten epopeje dorazilo do Prahy

Praha / Moravský Krumlov - Po měsících právních tahanic, předběžných opatření a mediálních výpadů mezi radnicemi se nakonec část Slovanské epopeje odstěhovala z Moravského Krumlova do Prahy, kde bude podle potřeby zrestaurována. Přestože všechny strany deklarují jakousi dohodu, ani tentokrát se akce neobešla bez obstrukcí. Nové komplikace převozu pěti pláten zapříčinila policie, která odmítla vpustit do centra města tři nákladní auta. Stěhovat se ale nakonec začalo a před pátou hodinou odpolední dorazily kamiony k Veletržnímu paláci, budově Národní galerie. V její dvoraně by mohlo být pět přivezených pláten k vidění už v březnu.

Pět pláten bylo srolováno již loni v říjnu, kdy bylo stěhování zastaveno a expozice s obrazy zapečetěna. Stav, ve kterém se nyní nacházejí, jim ale podle restaurátorů škodí. Galerie hlavního města Prahy se je proto rozhodla odvézt do Prahy a ošetřit ve vhodných prostorách.

Pro plátna přijeli zástupci Prahy do Krumlova dnes brzo ráno. Tři nákladní auta zastavila ale krátce po osmé hodině na kraji města policie. „Stejně tak jako před čtyřmi měsíci se policistům nelíbila tonáž vozidel. Nakonec dvě auta městská policie vpustila, třetí muselo zůstat na okraji, plátna se do něj tedy budou překládat. Ačkoli obě strany tvrdily, že stěhování bude bez problému, je nyní jasné, že ani tentokrát se mu komplikace nevyhnou,“ komentovala situaci z Krumlova zpravodajka ČT Hedvika Dědková.

Převezení části Slovanské epopeje do Prahy je stále velmi citlivé téma. Kritici přesunu tvrdí i teď, že jde jen o záminku, jak dílo dostat do hlavního města. Moravskokrumlovská radnice neměla ale v úmyslu dnešnímu přesunu bránit, přestože s ním nesouhlasí. "V této chvíli nemáme žádné zákonné argumenty, které by umožnily ponechání těchto pěti obrazů v Moravském Krumlově," uvedl starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina.

Krumlov s odvozem nesouhlasí, nebrání mu ale

Dodal ovšem: "Máme v rukou dva posudky, které říkají, že jejich přesun není vhodný. Nic nebránilo tomu, aby byla rozvinuta na zámku." Podle ředitele Galerie hlavního města Prahy Milana Bufky se o této záležitosti vůbec neuvažovalo. Zdůraznil, že v Rytířském sále krumlovského zámku je nyní teplota kolem nuly, což není k rozvinutí pláten vhodné.

Stejného názoru jako krumlovský starosta je i část Muchovy rodiny. Podle Romana Kouckého z advokátní kanceláře Vladimíra Jablonského, která zastupuje vnuka Johna Muchu, by naopak mohlo přesunutí do klimatizovaných prostor Národní galerie obrazům způsobit šok. Klimatizované prostory nabídla i Moravská galerie v Brně, avšak tento postup pražští restaurátoři odmítli. Podle dřívějšího vyjádření pražského primátora Bohuslava Svobody by bylo přestěhování celé restaurátorské dílny z Prahy na Moravu příliš komplikované.

Plátna v rolích byla dnes nejprve vysouvána z okna v prvním patře zámku. Pak je jeřáb složil do připravených speciálních přepravních beden. Dovezeny byly do Veletržního paláce, kde pro ně Praha ještě v době, kdy počítala s tím, že plátna vystaví, zajistila vhodné podmínky. V budově Národní galerie se budou několik dní aklimatizovat. Jejich další osud závisí na jejich stavu a také na komunikaci mezi Prahou a Moravským Krumlovem.

Praha, nebo Krumlov? Odpověď je pořád nejistá

Pokud restaurátoři po rozbalení pláten v Národní galerii zjistí, že jsou obrazy v pořádku, měly by být vystavený v malé dvoraně už během března. Všechna plátna by v Praze měla být podle Národní galerie vystavena od podzimu po dobu dvou let. Krumlovský zámek by se mezitím měl rekonstruovat.

Krumlovští chtějí, aby se pětice pláten vrátila na Moravu ještě v letošní turstické sezoně. Starosta Třetina připomněl, že na vystavení epopeje v Krumlově v této sezoně se domluvil v uplynulých dnech s pražským primátorem Bohuslavem Svobodou, jihomoravským hejtmanem Michalem Haškem a také s ministrem kultury Jiřím Besserem. Třetina bude o situaci jednat ve čtvrtek s ředitelem Galerie hlavního města Prahy Milanem Bufkou. Je přesvědčený, že epopej by měla být vystavena na Moravě až do doby, kdy Praha postaví Muchou požadovaný pavilon pro epopej.

Primátor Prahy Bohuslav Svoboda k budoucnosti epopeje dnes uvedl: "První základní otázkou je, zda předání díla Praze s podmínkou, že má být v Praze vybudován stánek, je právně závazný fakt. Od toho se odvíjí základní otázka, kde epopej může být. Druhá věc je, že každé místo, kde plátna budou vystavena, musí splňovat podmínky, které takováto kulturní památka vyžaduje. Třetí věc je, že epopej je právně v majetku hlavního města Prahy a hlavní město Praha za něj zodpovídá, a proto nemůže připustit, aby plátna někde utrpěla. A teprve když budou všechny tyto faktory splněny, můžeme si povídat o politickém aspektu věci."

Muchovi potomci jsou v názoru na stěhování monumentálního díla, ve kterém Mucha zachytil klíčové události z dějin Slovanů, rozděleni. Zatímco vnučka Jarmila Mucha Plocková s vystavením v Praze souhlasí, vnuk John Mucha a jeho matka Geraldina se dlouhodobě zasazují o setrvání obrazů v Krumlově. Právníci Johna Muchy už loni na podzim podali k obvodnímu soudu pro Prahu 1 návrh na dodatečné projednání dědictví. Chtějí, aby soud řekl, jestli je epopej součástí dědictví. Pokud by se tak stalo, domáhali by se zřejmě svého podílu na epopeji.