Nový film Davida Ondříčka vznikne ve stínu 50. let

Praha - Klasickou detektivkou s politickým nádechem bude nový film režiséra Davida Ondříčka. Snímek s názvem Ve stínu koně, odehrávající se v roce 1953, začne natáčet 5. března. Do hlavních rolí obsadil čtyřnásobného držitele Českého lva Ivana Trojana a německého herce Sebastiana Kocha, jenž hrál mimo jiné v oscarovém dramatu Životy těch druhých. Premiéra snímku, který se bude částečně natáčet v Polsku, je plánována na 2. února 2012.

K volbě Sebastiana Kocha do jedné z hlavních rolí Ondříček podotkl, že herec byl dokonale připravený a v diskusi nad scénářem „šel do hloubky věci“. Další role ve filmu vytvoří Soňa Norisová, Jaroslav Plesl, Jiří Štěpnička, Marek Taclík, Norbert Lichý, Martin Myšička a Miroslav Krobot.

Středoevropský projekt

Autorem původního scénáře kriminálního dramatu na pozadí dobových událostí 50. let je Marek Epstein, který při přípravě zhlédl dobové týdeníky a přečetl spoustu dokumentů. „Trvalo to čtyři roky. Dvakrát jsme film odložili, Epstein napsal sedmnáct verzí scénáře,“ uvedl Ondříček. Na předloze se podílel i s dramaturgem Mishou Votrubou. „Je složité napsat detektivku, navíc z této doby,“ doplnil Epstein.

Tvůrci o příběhu

Na půdorysu kriminálního příběhu se přeneseme do jara 1953, krátce po smrti komunistického předáka K. Gottwalda. Na jeho místo nastupuje A. Zápotocký, který pokračuje v linii represí a upevňování postavení KSČ ve státě. Potemnělými ulicemi se pohybuje v šedivém plášti kapitán Hakl. Zarputilý trochu cholerický detektiv, emotivní a intuitivní, se strništěm na tváři a skrytou bolestí. Hakl je u kriminálky 25 let a prošel jak službou v první republice, tak okupací a nyní je ve službách Národní bezpečnosti. Jeho apolitičnost a touha po dílčí pravdě ho přivádí na nové a nové skutečnosti, které naznačují, že zdánlivě jednoduchý případ s jediným podezřelým se začíná komplikovat. Všechny indicie směřují do židovské obce. Jako stín se za ním plíží major Zenke, který je z NDR do Československa přizván jako specialista na židovskou kriminalitu. Náš příběh pracuje s vykonstruovaným případem loupežného přepadení, které sehraje StB, aby odvrátilo pozornost od blížící se národní katastrofy – měnové reformy. Tento zločin na národu, který se vymknul z rukou i samotným strůjcům, je jednou z největších loupeží v novodobých dějinách Evropy.

Rozpočet projektu je 70 milionů korun. Vzhledem k náročnosti filmu museli producenti David Ondříček a Kryštof Mucha sehnat finance z domácích i zahraničních zdrojů. Ve stínu koně vzniká v česko-slovensko-polské koprodukci. „Od počátku jsme usilovali vytvořit evropský projekt, na němž by spojili síly zástupci kinematografií středoevropského regionu - Česka, Polska, Slovenska i Německa. A to jak v oblasti financování, tak prostřednictvím hereckého obsazení nebo jako členové tvůrčího štábu,“ podotkl Mucha.

Ve stínu koně nemá být historizující rekonstrukcí

Je přesvědčen, že atraktivní detektivní zápletka na pozadí skutečných reálií, ale především silný příběh o hledání pravdy bez kompromisů, osloví i mezinárodní publikum. Podle Ondříčka by snímek neměl být historizující rekonstrukcí. Chce natočit napínavý film s výraznou vizualitou, která by odpovídala dobové atmosféře. "Na základě dobových reálií má promluvit k divákovi tak, aby nás pamětníci nerozcupovali," uvedl režisér. 

Část filmu se bude natáčet v Polsku. V Praze prý bylo složité nalézt zanedbané šedivé domy, které by odpovídaly době. Město bylo tehdy rozkopané, po ulicích jezdila špinavá auta, všude bylo lešení. „Původně jsem uvažoval natáčet černobíle, ale sešlo z toho,“ prozradil Ondříček. „Na barevném materiálu se tak uplatní především různé tóny šedé,“ dodal.

  • Grandhotel - film podle románu Jaroslava Rudiše (2006, režie: David Ondříček) Jaroslav Plesl ve filmu Grandhotel zdroj: Bontonfilm http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2358/235716.jpg
  • Jedna ruka netleská (2003, režie David Ondříček) Marek Taclík ve filmu Jedna ruka netleská autor: Tomáš Třeštík, zdroj: Lucky Man Films http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2358/235720.jpg