TÝ JÓ - internetové hřiště ČT pro děti

Česká televize připravila pro děti nekomerční internetový portál plný her a aktivit, které navazují na dětské pořady a rozšiřují tak prostor, který ČT dětem nabízí. Cílem projektu TÝ JÓ je poskytnout dětem internetový prostor bez reklamy, kde najdou zábavné a chytré hry, ale také aktivity, které je od počítače včas odvedou k reálné hře nebo pohybu. Internetové hřiště je zatím spuštěno v testovací betaverzi na této adrese.

„Kdo sleduje programy pro děti, tak ví, že Tý Jó je mimozemšťan z planety Jó, tedy z odpolední nabídky České televize spíše pro starší děti. Jméno této postavičky se stalo i názvem celého webu, který se v ČT připravoval poměrně dlouho. Vychází z filozofie, že děti je třeba si podmanit i tam, kde se ony nacházejí stále častěji, což znamená na internetové distribuční platformě,“ představil nový web ve Studiu 6 výkonný ředitel divize Nová média ČT Milan Fridrich.

V duchu tradice české animované tvorby jsou všechna prostředí navržena osvědčenými výtvarníky a animátory, v drtivé většině přijali výzvu ke spolupráci přímo autoři výtvarné složky daného pořadu (např. Šárka Váchová, Vladimír Jiránek, Jiří Votruba a další). Komentáře namluvili čeští herci a protagonisté příslušných pořadů (Bára Hrzánová, Josef Dvořák, Pavel Zedníček, Aleš Háma, René Krupanský nebo Jitka Molavcová).

Milan Fridrich představuje nový web ČT pro děti (zdroj: ČT24)

Důraz je kladen jak na výtvarnou hodnotu prostředí, tak na smysluplnost aktivit. Hry jsou navrženy tak, aby podporovaly mnohostranný rozvoj dětí - soustředění, postřeh, sluch, logiku, cit pro barvy, toleranci, atd.

ČT chápe dětský portál jako svou vlajkovou loď na cestě k dětskému divákovi, považuje tento prostor za živý organismus, který děti zaujme, pobaví a obohatí jen v případě, že se bude dál vyvíjet, rozšiřovat a přizpůsobovat v přímé reakci na ně a jejich rodiče.

Portál TÝ YÓ je rozdělen na tři prostředí podle věku. Safari (předškoláci: 4–7 let) je koncipováno jako barevný svět plný zvířátek, která s dětmi komunikují a jsou laskavými a trochu legračními průvodci celým prostředím (výtvarnice Jitka Petrová). Ponorky v podmořském světě (mladší školáci: 8–11 let) lehce evokují dobrodružný svět Julese Vernea a hravým způsobem láká k prozkoumání podmořské hlubiny (výtvarník Lukáš Fibrich), vesmír s planetou obydlenou mimozemšťany (nebo možná spíš mimoni) bude blízký nejstarším dětem, které už klasickým pohádkovým postavičkám odrostly (starší školáci: 12–14 let; výtvarník Václav Blín).

Z důvodu provázanosti s televizními pořady a televizním světem je navigace všech prostředí dvojí: podle kategorií her (Poslouchej, Hraj si, Objevuj, Soutěž) a podle jednotlivých pořadů (každý pořad má zastoupení ve všech kategoriích). Speciální kategorií je Dívej se, která neobsahuje hry, ale je propojením do iVysílání a nabízí pořady ke zhlédnutí.

Dnešní děti jsou odmala na internetu jako doma, mnohdy však neznají nebo neodhadnou rizika, která internet přináší. Proto ČT za samozřejmou a velice důležitou součást celého projektu považuje „osvětu“ bezpečného chování na internetu. Součástí portálu je i stránka pro rodiče zahrnující opět zásady bezpečného chování na internetu i základní pravidla práce s počítačem, připravuje se on-line poradna s odborníky.

Celý projekt startuje v testovací betaverzi, se základním vybavením pěti pořadů v každé věkové kategorii.

  • Internetové stránky TÝ JÓ zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2616/261503.jpg
  • Internetové stránky TÝ JÓ zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2616/261506.jpg
  • Internetové stránky TÝ JÓ zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2616/261504.jpg
Vydáno pod