Cesta z města vede do lesa

Žlutice - Oslavou české krajiny bude podle tvůrců volné pokračování filmu Cesty z města. Po jedenácti letech od jeho premiéry zahájil režisér Tomáš Vorel hlavní část natáčení volného pokračování Cesta do lesa. První natáčecí den byl tento týden nedaleko Žlutic na Karlovarsku. První záběry byly pořízeny ale už na jaře, poslední klapka se má ozvat v květnu příštího roku.

Úspěch Cesty z města Vorla před lety překvapil. „A dodnes mě překvapuje, že si ho lidé pořád pouštějí, znají, citují a milují,“ podotkl režisér a upozornil, že vznikly stejnojmenné cestovní kanceláře a turistické trasy. Bára Nimcová (provdaná Schlesingerová), která se tehdy v jeho snímku objevila a s níž kdysi psal scénář, nyní žije s mužem, dětmi, kravami a jednou veverkou v německé pohraniční vesničce Hohenberg.

„Jak se postupně hromadily naše vesnické zážitky a příběhy, rozhodli jsme se, že napíšeme pokračování Cesta do lesa. Jak název napovídá, už to není o útěku z civilizace, ale je to jasná cesta tam, odkud jsme jako lidé vzešli a kam se zase jednou navrátíme. Příběh je hlavně o stromech, zvířatech a houbách, tedy hlavně o lesácích, myslivcích, houbařích, zemědělcích a také přistěhovalcích z města, zvaných náplavy,“ vysvětlil Vorel.

  • Tomáš Vorel při natáčení Cesty z města zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2785/278450.jpg
  • Cesta z města / Tomáš Hanák a Bolek Polívka zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2785/278449.jpg
  • Cesta z města / Bolek Polívka zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2785/278446.jpg
  • Cesta z města / Milan Šteindler zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2785/278451.jpg

Příběh se odehrává ve všech ročních obdobích, takže filmaři budou čekat na sníh i vichřici a budou sledovat zvířata a stromy po celý rok. I proto se prý sám Vorel stal kameramanem svého snímku. S herci všechno předem nazkoušel; už proto, že Polívka má například řídit traktor a kombajn, orat, sklízet pšenici, žnout trávu i postřikovat řepku.

I pro zvířata má být film obtížný, specialisté je na natáčení připravují už přes rok. Nejnáročnější scény se mají dělat na počítači animací 3D.

Cesta do lesa je žánrově definovaná jako romantická komedie, bude jen trochu drsnější a autentičtější. Ve srovnání s předcházejícím filmem ubude písniček, tu titulní zřejmě nazpívá Tomáš Hanák se Schlesingerovou.

Hrdina snímku Honza Marák (Tomáš Hanák) rezignoval na kariéru „ajťáka“, koupil chalupu na konci malé vesnice a zabydlel se tam se svou ženou Markétou (Bára Schlesingerová), dcerou Anynou (Anna Linhartová) a synem Sayenem (Vojta Vovesný). Pracuje v lese jako pomocný dělník, Markéta se živí masážemi a alternativním léčením pacientů. K tomu používá různé psychotropní rostliny a houby, což vede ke konfliktu se starousedlíky a poté s protidrogovou policií. Mezi starousedlíky patří rodina Papošova - otec (Bolek Polívka) má svůj statek a polnosti. Jeho žena (Eva Holubová) pracuje jako lesní dělnice. Syna ztvární Tomáš Vorel jr. a další důležitou postavu Jiří Schmitzer.

Film vzniká v koprodukci společnosti VorelFilm s Českou televizí a za podpory fondu kinematografie. Premiéra je ohlášena na 4. října 2012.