Alois Nebel prošel branou do světového filmu

Toronto – Jeden z největších festivalů hostí až do neděle mnoho filmů z různých částí světa. V českém zastoupení do kanadského Toronta přicestovaly dva snímky, jež vznikly v koprodukci České televize, a to Cigán Martina Šulíka a Alois Nebel, který přijel přímo z Benátek. Snímek je dílem autorské trojice Jaroslav Rudiš, Jaromír 99 a Tomáš Luňák.

V Torontu již proběhly dvě veřejné projekce Aloise Nebela, a to v pátek a v sobotu. „Film vidělo dohromady přes šest set diváků, obě dvě projekce byly vyprodané, takže jsme spokojení,“ uvedl producent Pavel Strnad. Filmový festival v Torontu je označován za bránu pro světový film. Alois Nebel je zařazen v sekci Discovery spolu s dalšími pětadvaceti filmy, které představují nadcházející hvězdy světového filmu.

Organizátoři festivalu ocenili především neobvyklou technologii, která byla pro film použita. Protože je poměrně složitá, příliš často se nepoužívá. „Je komplikovaná tím, že točíte dva filmy a výsledkem je jen jeden, nicméně my jsme se rozhodli tuto technologii použít proto, abychom zachovali vizuální styl té komiksové předlohy a zároveň využili možnosti, které nám dává účast herců na filmu,“ vysvětlil Strnad.

Rozhovor s Pavlem Strnadem (zdroj: ČT24)

Právě vizuální stránka filmu vzbuzuje největší pozornost, historické pozadí musejí tvůrci často vysvětlovat. „Předválečné a poválečné souvislosti a rok 1989 jsou na americkém kontinentě méně známé, ale i tak máme radost z těch reakcí, které byly skvělé,“ řekl Strnad, podle nějž příběh diváky určitě strhne.

Příběh filmu Alois Nebel…

… začíná na podzim roku 1989 na železniční stanici Bílý Potok v Jeseníkách, kde slouží jako výpravčí Alois Nebel (Miroslav Krobot). Nebel je tichý samotář, kterého čas od času přepadne podivná mlha. Nejčastěji se mu v ní zjevuje Dorothe (Tereza Voříšková), oběť násilného odsunu Němců po 2. světové válce. Šedivé dny na nádraží v Bílém Potoce na sklonku socialismu líně plynou, výhybkář Wachek (Leoš Noha) společně se svým otcem (Alois Švehlík) kšeftují s důstojníky sovětské armády.

Poklidnou atmosféru naruší jednoho dne Němý (Karel Roden), který překročí hranice se sekyrou v ruce, aby pomstil svoji matku. Halucinace nakonec Nebela přivedou do blázince a přijde o místo výpravčího. Vydá se do Prahy hledat jinou práci u dráhy a na hlavním nádraží najde svou životní lásku, toaletářku Květu (Marie Ludvíková). Nebel se rozhodne vrátit zpátky do hor, aby se znovu setkal s Němým a souboj s temnými stíny minulosti dovedl do konce.

Alois Nebel by se měl objevit i na dalších filmových festivalech, například ve Varšavě. Česká předpremiéra snímku proběhne 20. září v kině Pohoda v Jeseníku, kde byla pro uspokojení zájemců přidána ještě jedna projekce. Premiéra je pak naplánována na 29. září.