Originální Woody Vasulka převzal ocenění FAMU

Praha - Titul doktor honoris causa, čestný doktorát za celoživotní dílo, si dnes z pražské FAMU odnesl jeden ze základních inspirátorů umění videoartu Woody Bohuslav Vašulka. Vašulka v Československu studoval a natočil tu několik dokumentárních filmů, po emigraci v polovině 60. let začal pracovat na propojování filmu a elektronické hudby. Newyorská scéna Kitchen, kterou tehdy založil se svou ženou a která dodnes existuje, byla jedním z míst, kde se psala historie umění nové virtuální reality.

Bohuslav Vašulka používá od své emigrace jméno Woody Vasulka. Narodil se v roce 1937 v Brně. Do New Yorku emigroval roce 1965 se svou ženou a spolupracovnicí, Islanďankou Steinou, která studovala v Praze housle a hudební teorii. Woody zprvu pracoval jako asistent střihu s Francisem Thompsonem. V letech 1966 -1969 pracoval jako designér a editor filmů pro Harvey Lloyd Productions, kde díky přístupu k vybavení začal experimentovat s elektronickým zvukem, stroboskopickými projekcemi a světelně aktivovanými plátny. Později Steina a Woody začali dokumentovat nezávislou uměleckou scénu newyorského downtownu, vytvářeli skici a video performance. Roku 1971 založili s Andy Mannickem The Kitchen, elektronické divadlo umístěné v centru Mercer Arts v bývalém hotelu Broadway Central na jihu Greenwich Village. 

Vasulkovi patří k první generaci průzkumníků v oblasti analogového videa. Jejich tvorba se zařazuje do oblasti image processing (zpracování obrazu), vnímané jako určitý žánr ve videoartu, využívající vlastností charakteristických pro médium, v tomto případě tedy experimentování s parametry elektronického signálu. V roce 1992 získali společně cenu Mayi Derenové, udělovanou od roku 1986 nezávislým filmařům. 

Od poloviny devadesátých let Vasulka hostuje jako pedagog na FAMU, AVU a VUT v Brně. Souběžně pracuje v ZKM v Německu na programu archivace a digitalizace materiálů z historie experimentálního filmu a videoartu a rozvíjí další aktivity jako svobodný tvůrce. 

Prostřednictvím celoživotního dialogu s technologií, probíhajícího v prostoru mezi virtuálním a reálným, dokázal Vašulka do všech těchto oborů přinést nové výrazové, obsahové a technologické prostředky a obohatit umělecký potenciál nejen elektronického média, ale současné kultury obecně. Tvorba a osobnost Vašulky rezonuje již čtyřicet let v kontextu světového umění a udělení čestného titulu domovskou alma mater přichází jako oprávněné uznání jeho originality.

/famu.cz/

Do Prahy Vašulka přicestoval před několika dny a v České republice se zdrží do konce listopadu. Během jeho pobytu probíhá několik akcí. 16.listopadu v podvečer vedl Woody Vašulka dílnu a přednášku v Americkém kulturním centru. Byl přítomen křtu publikace Lenky Dolanové vydané Nakladatelstvím AMU s názvem Woody Vasulka: Dialog s démony nástrojů. Vystoupil na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě a Mezinárodní centrum pro umění a nové technologie připravilo cyklus přednášek o jeho díle.

V posledních letech byl čestný doktorát AMU udělen několika významným osobnostem: například choreografu Jiřímu Kyliánovi, kambodžskému králi Norodomu Sihamonimu nebo ruskému herci a režisérovi Olegu Tabakovovi. Posledním z oceněných filmařů byl v roce 1998 Miloš Forman.

Woody Vasulka hostem Událostí, komentářů (zdroj: ČT24)