Burleska nabízí čistou kabaretní zábavu

Praha – Nadsázka, ironie, parodie i satira, to všechno propojuje burleska. Literárně nebo hudebně-dramatický žánr, o jehož renesanci se zasloužila Dita von Teese. Svou oblibu si postupně nachází i v Česku. A to díky partě Prague Burlesque.

Prague Burlesque se snaží oživit atmosféru varietních vystoupení ze čtyřicátých a padesátých letech, kdy burleska zažívala velký boom. „Dita Von Teese svojí láskou a fetišem pro vintage oblečení a celý vintage styl, znovuobjevila tento kabaretní žánr. Dostala to reklamy, na velké firemní akce a dneska už existují velké burleskní scény například v Londýně, New Yorku, v Šanghaji, v Berlíně. Podstatné v tomto žánru je odlehčení v podobě humoru,“ řekl v rozhovoru pro pořad ČT24 Kulturama umělecký vedoucí Prague Burlesque David Jahn.

Prague Burlesque (zdroj: ČT24)

Burleska jako žánr ctí jistá pravidla, např. nikdy neukazuje celé tělo. Vždycky se odhalí jen po spodní prádlo, ale vždy pracuje s pocitem, že něco ještě bude následovat. Tohle divadelní škádlení je formou expresionismu a dráždivé eroticky. „Jde o čistou zábavu. Nejedná se žádné vysoké umění. Jádro burlesky spočívá vlastně na parodii kurtizán, takže dochází i k tomu svlékání,“ upřesnil žánrovou stylizaci Jahn.

„Dnešní burleska je hodně spojená i s rockabilly scénou, od níž přebírá hudbu, tetování, ofinky i celý styl oblékání 50. let,“ doplnila Zora Jurenková z Burlesque Berlín.

Burleskní módu tvoří sexy kostýmy a k tomu jakékoli doplňky z peří – vějíře, boa, klobouky, dále třpytivé náhrdelníky, náušnice, náramky a květiny – živé i umělé. Sexy ale v žádném případě neznamená vulgární, takže by se dalo říci, že novodobá burleskní show je velmi decentní a vkusná, přesto má ale svůj osobitý erotický náboj. Síťované punčochy a vysoké podpatky jsou základem. Poté se už může kombinovat dle divadelní fantazie a odvahy.