Carmen pod třebíčským nebem - jen jednou, zato výpravně

Třebíč - I letos se v Třebíči uskuteční monumentální operní představení pod širým nebem. Titulem, který bude uveden pouze jednou - 30. května, bude Carmen Georgese Bizeta. Na Podzámecké nivě ji ztvární mezzosopranistka Andrea Kalivodová.

„Projekt je monumentální nejen velkoryse pojatou scénou, ale hlavně vysoce kvalitním mezinárodním obsazením předních sólistů,“ upozornil šéf organizačního výboru a třebíčský radní Martin Svoboda. V roli Carmen se představí už zmíněná sólistka Státní opery Praha Kalivodová, role Dona Josého se zhostí mexický tenorista Rafael Alvarez.

Umělecký soubor bude složen ze šedesátičlenného symfonického orchestru, operního sboru se 180 členy a pěti sólistů. Orchestr bude řídit dirigent Norbert Baxa, režie představení se ujme Michael Tarant. Představení bude uvedeno ve francouzštině, diváci budou moci text sledovat v titulcích na velkoplošné projekci.

Podle Pavla Dvořáka z produkční agentury DAD je třebíčská Podzámecká niva mezi řekou Jihlavou a zámkem s bazilikou sv. Prokopa zapsanou na seznam památek UNESCO pro pořádání podobných akcí ideálním místem. „Je to úžasné místo, jedno z nejlepších v Čechách,“ domnívá se.

Rafael Alvarez a Andrea Kalivodová přestavují projekt Carmen pod širým nebem
Zdroj: Luboš Pavlíček/ČTK

Scéna včetně speciálních pódiových prvků bude mít celkovou šířku 40 metrů. Organizátoři očekávají vyprodané dvoutisícové hlediště. Náklady na uspořádání představení dosáhnou podle Svobody přibližně dvou milionů korun. „Z převážné části je uhradí sponzoři,“ podotkl.

Monumentální představení s mezinárodním obsazením pod širým nebem viděla Třebíč poprvé loni. Zaplněné hlediště zhlédlo operu Giuseppa Verdiho Nabucco. „Pokud bude divácký zájem trvat, budeme uvažovat o třetím ročníku,“ připustil Svoboda.