Festival, kde se kytaristi dobře cítí

Brno - 21. ročník Mezinárodního kytarového festivalu Brno zahájí flamenková noc. Na kytarovou přehlídku, kterou pořadatelé označují za jednu z nejvýznamnějších v Česku a jednu z největších v Evropě, přijedou letoš špičkoví evropští i američtí hudebníci.

Přehlídku zahájí 5. srpna flamenková noc na nádvoří hradu Špilberk. Zahraje Španěl Oscar Herrero s tanečnicí Marianou Colladovou a dalšími rodilými hudebníky z Andalusie. Koncert je už téměř vyprodaný. Ostatní vystoupení tradičně hostí zastupitelský sál Nové radnice.

Dalšími hvězdami festivalu jsou Američané Scott Tennant a Andrew York. Oba mají doma prestižní cenu Grammy a prošli slavným komorním souborem Los Angeles Guitar Quartet. Právě virtuosovi a skladateli Yorkovi svěřili pořadatelé slavnostní ukončení festivalu, které připadá na 11. srpna.

Na festivalových koncertech zahrají také kytaristé z Mexika a Itálie. „Umělci sem jezdí rádi, protože se zde dobře cítí, i když by si jinde třeba vydělali více,“ poznamenal ředitel festivalu Vladislav Bláha.

Slavní hosté festivalu předají část svého umu mladším muzikantům při kurzech klasické hry i flamenka. Kurzů se průměrně účastní frekventanti z 15 zemí, například Itálie, USA, Mexika a Japonska. V soutěži Guitartalent, která je součástí festivalu, se mladí kytaristé utkají o koncertní kytaru vyrobenou japonským mistrem.